170 millió éves tengeri hüllőt találtak Skóciában

Kutatók delfinszerű ragadozó maradványára bukkantak egy skót múzeumban, ahol mintegy 50 éve hevert elfeledetten. Az őslény a jurakorban lakta az óceánokat, amikor még dinoszauruszok tapodták a földet.

Több száz foga volt annak a 170 millió éve élt delfinszerű ragadozónak, amely maradványait most fedezték fel újra egy skóciai múzeum raktárában.

A 4 méter hosszú szörnyeteg csontvázát először 1966-ban fedezte fel egy amatőr a skóciai Skye-szigetek partjainál. A fosszíliát a skóciai nemzeti múzeumba szállították, ahol akkoriban nem volt megfelelő technológia, hogy kiszabadítsák kőkoporsójából, ezért a tetem feledésbe merült – mostanáig. 

A University of Edinburgh’s School of Geosciences paleontológusainak most végre sikerült kiásni szarkofágjából és alaposabban tanulmányozni a maradványokat, így derült ki, hogy Skócia eddigi legteljesebb tengerihüllő-csontvázáról van szó.

A kutatók beazonosították a fajt: a Storr Lochs szörnynek becézett hüllő az ichtyoszauruszok családjába, a halgyíkok rendjébe tartozik. Ezek a tengeri sárkányoknak is becézett gerincesek 170 millió évvel ezelőttig uralhatták a tengereket a Júra-korban, és valamivel a dinoszauruszok előtt halhattak ki, átadva a terepet a delfineknek és bálnáknak.

A kutatók számításai szerint az ichtyoszauruszok 157 millió évig éltek, mígnem egy prehisztorikus globális felmelegedés következtében kipusztultak.

A páratlan leletet a skóciai nemzeti múzeum “koronaékszereként” állítják ki hamarosan.

– Az Ichtyoszaurusz a Loch Ness-i szörnynél ijesztőbb, nagyobb és fantasztikusabb állat. Sokan nem tudják, hogy az őshüllők sokkal érdekesebbek a mitikus lényeknél – lelkendezett Steve Brusatte paleontológus, aki részt vett a feltárásban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »