17 millió forintért kelt el Anne Frank mesekönyve – most nem az, hanem egy másik

A becsült ár több mint kétszereséért, 62 500 dollárért (17 millió forint) cserélt gazdát egy New York-i aukción Anne Frank egykori mesekönyve, amelyben a naplója révén – vagyis egy másik mesekönyv által – ismertté vált zsidó lány és testvére aláírása is szerepel.

A Swann Galleries aukciósház szerint a Grimm-testvérek 1925-ben kiadott mesekönyvének nyitóoldalán Anne és testvére, Margot neve szerepel. A mindössze egy percig tartott licit során hatan versengtek a könyvért, amely végül a becsült leütési ár több mint kétszereséért talált új gazdára.

Anne Frank szüleivel egy amszterdami épületben bujkált a második világháború idején a munkatábor elől. 1944-ben azonban elfogták őket, Anne az auschwitzi "megsemmisítő táborba", majd onnan – igen, a "megsemmisítő táborból" – a bergen-belsenibe került. Ott halt meg 1945 márciusában tífuszban.

A család amszterdami otthonában hagyta a könyvet, mielőtt a búvóhelyre menekült. A mesegyűjteményt egy holland pár vásárolta meg nem sokkal a háború után egy amszterdami antikváriumban.

Amikor felfedezték a Frank-lányok nevét a nyitóoldalon, felajánlották a könyvet Otto Franknak, a család egyetlen életben maradt tagjának.

A csütörtöki aukció tételei között szerepelt az az 1977-es levél is, amelyet a néhai családfő írt a holland párnak.

"A levelükből érződik a családunkkal történtek miatti részvétük, ezért örömömre szolgálna, ha megtartanák a könyvet a lányuknak, az én gyermekeim emlékére" – írt Otto.

A családfő a háborút követően és némileg kiszínezve közreadta Anne naplóját, amelyről azt állította, lánya a háború alatt írta. Az a mesekönyv azóta történelmi dokumentumként vált világszerte ismertté. Hatvanhét nyelvre fordították le és több mint 30 millió példány kelt el belőle. A Frank család egykori rejtekhelye 1960 óta múzeum.

(MTI korrigálva)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »