17 ezer szurkoló buzdíthatja a helyszínen a magyar csapatot

17 ezer szurkoló buzdíthatja a helyszínen a magyar csapatot

Tizenhétezer szurkolót várnak Marseille-be a ma esti Izland–Magyarország futballmérkőzésre. A városban, ahogy korábban Bordeaux-ban is, fokozott biztonsági ellenőrzés van érvényben.

Drukkerek ezrei érkeztek Bordeaux-ba az Eb-meccsek idejére. Az osztrák–magyar találkozóra tízezer magyar drukker utazott el, sokan előre spóroltak az útra.

– Szálláson kívül ezer eurót hoztunk erre a két hétre. Bordeaux-ba repülővel jöttünk, innen kocsival megyünk Marseille-be, és onnan indulunk haza.
– Külön kellett erre spórolni?
– Mondjuk, hogy igen.

A drukkereket a terrorveszély sem riasztotta el. „Bízunk a francia hatóságokban, nem hiszem, hogy bármi probléma merülne fel az Eb során, nemcsak a magyar meccseken, egyébként sem” – jelentette ki a megszólaltatott szurkoló, Klébert János.

Az utazókat már az olasz rendőrök is fokozottan ellenőrzik. Négy buszt tartóztattak fel az egyenruhások Milánó környéken, azt állítva, hogy magyar szurkolók kiraboltak egy benzinkutat. A gépfegyveres rohamrendőrök elkobozták és dobozba gyűjtötték a szurkolók ásványvizeit és ételeit.

„Málnaszörpöt, pogácsát, fasírtot, szendvicset, viszkit, egy tálca Kőbányai sört – ilyeneket vettek el azzal a címszóval, hogy loptuk a kútról. A migránsokkal nem bánnak így. Egész Olaszországban sehol nem tudtuk lehajtani egy mellékhelyiségbe üdítőt venni, miután szó szerint kiraboltak minket az olasz rendőrök. Állatok módjára kezeltek minket” – mondta egy szurkoló, Magyar Tamás.

A drukkerek négy órát álltak a parkolóban. Az olasz hatóság később azt közölte, a magyarok petárdáztak a benzinkúton. „A parkolóban eldurrant néhány petárda, néhány hanggránát, füstbomba, de nem ezzel a címszóval kutattak át. A mi füstbombánkat például meghagyták a buszon, de a viszkinket kivették a táskából. Nem hiszem, hogy ez volt a problémájuk” – tette hozzá a szurkoló.

A Franciaországba vezényelt nyolctagú magyar rendőrcsapat is próbált segíteni a drukkereknek. „Sajnos sokat ittak a szurkolóink, felhívták magukra a figyelmet, petárdákat, füstbombákat gyújtottak, és történt egy lopás egy benzinkútnál. Emiatt volt ez a fokozott ellenőrzés” – közölte Draskóczi Krisztina rendőr alezredes.

Bordeaux-ban is volt dolguk a magyar egyenruhásoknak. „A belvárosban a gyülekezési pontot nem találták, történt olyan, hogy valaki elhagyta az iratait, ittas volt a személy, elaludt, ellopták a telefonját” – tette hozzá Draskóczi Krisztina.

A szurkolók gyalog mentek a keddi történelmi győzelem helyszínére, ahol Szalai és Stieber góljával negyvennégy év kihagyás után visszatért a kontinenstornára a magyar válogatott.

Még Gulyás Gergelynek is jutott osztrák gratuláció. A politikus a helyszínen szurkolt a magyar csapatnak.

– Politikustársakkal beszélt, váltottak üzenetet?
– Én a barátaimmal szoktam üzenetet váltani, van köztük politikus is, de kevés. Mindenki el van ájulva. Láttam, hogy otthon is követik.
– Ön mit írt?
– Hogy erre várunk évtizedek óta.

Nem Gulyás volt az egyetlen magyar politikus a történelmi összecsapáson. Rogán Antal homárlevessel tette emlékezetessé a bordeaux-i kirándulást, Orbán Viktor miniszterek társaságában ünnepelt a vippáholyban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »