169 évet is kaphat a Volkswagen menedzsere

Nem viccelnek az amerikai hatóságok, már a német autógyártó hat vezetőjét tartóztatták le a két éve kipattant dízelbotrány miatt.

Egy hete még szabadságon volt, ma már a börtönben ül a Volkswagen egyik vezetője, akit az FBI Floridában tartóztatott le. Ezzel hatra emelkedett a dízelbotrányba keveredett német autógyártó konszern letartóztatott munkatársainak a száma. A Die Welt beszámolója szerint a német férfit óvadék ellenére sem hagyhatja el az előzetest, mivel a hatóságok attól tartanak, hogy Európába menekülne. A Volkswagen menedzserét legrosszabb esetben 169 év börtön büntetésre is ítélhetik az amerikai környezetvédelmi szabályok megsértése miatt. Emellett azzal is vádolják, hogy megpróbálta a botrányt eltussolni és bizonyítékokat semmisített meg.

Pedig jó indult az idei év a Volkswagennek az Egyesült Államokban, miután megállapodás született az amerikai hatóságokkal. Ennek értelmében a Volkswagen újabb, 4,3 milliárd dolláros bírság megfizetését vállalata. Ezzel együtt a német gyártó tengerentúli büntetése már meghaladja a 23 milliárd dollárt. A büntetés még nagyobb lenne, ha a cég nem költött volna eddig már 11 milliárd dollárt az érintett autók ügyében.

A Volkswagen 2015 szeptemberében kénytelen volt elismerni, hogy egy titkos szoftver segítségével hamisították meg autók százezreinek kibocsátási mutatóit. Így tesztelés közben kedvezőbb légszennyezési mutatókat produkáltak az autók, mint a valóságban, az utakon. Világszerte több mint tizenegymillió gépjármű emisszióját hamisították meg a módszerrel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »