1600 ukrán ellen terveztek merényletet az oroszok?

1600 ukrán ellen terveztek merényletet az oroszok?

KIJEV. Az orosz titkosszolgálatok 1600 ukrán rendfenntartó és magas rangú állami tisztségviselõ ellen terveztek merényletet – jelentette ki Anatolij Matiosz ukrán katonai fõügyész szerdai sajtótájékoztatóján.

Elmondta: az orosz titkosszolgálatok közvetlenül a katonai hírszerzés ezredese, Makszim Sapoval ellen elkövetett kijevi merénylet elõtt Vjacseszlav Abroszkinnal, az ukrán országos rendõrkapitány elsõ helyettesével akartak végezni. Szavai szerint a magas rangú rendõrségi tisztségviselõ "milliméterekkel úszott meg" egy robbantásos merényletet. Közölte, hogy a Sapoval elleni merénylettel megegyezõ módszerrel akartak végezni a támadók Abroszkinnal. További részleteket nem árult el.

Makszim Sapoval, az ukrán védelmi minisztérium alá tartozó katonai hírszerzés 39 éves ezredese június 27-én halt meg, amikor autóját ismeretlen merénylõk felrobbantották Kijevben. Ukrán sajtóhírek szerint a hírszerzõtiszt koordinálta a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktusban a szakadár területeken folyó katonai felderítést. Sapoval munkájának köszönhetõen Ukrajna sikeresen bizonyította Hágában azt, hogy Oroszország közvetlenül szerepet játszik agresszorként a kelet-ukrajnai válságban. Az ukrán ezredes nemcsak megtervezte, de maga is részt vett a felderítõ rajtaütésekben mélyen a szakadár ellenõrzés alatt álló kelet-ukrajnai területeken belül.

A Sapoval életét kioltó merénylet után egy nappal szolgálatteljesítés közben életét vesztette az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egyik ezredese, Jurij Voznij, három másik személy pedig megsérült, amikor felrobbant velük az autójuk a kelet-ukrajnai harcok övezetében.

Az utóbbi idõben rendkívül megszaporodtak a politikusok és a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban ukrán oldalon részt vevõk elleni merényletek, amelyek megrendelésével Kijev Moszkvát gyanúsítja.

Hétfõ este Kijev környékén ismeretlen támadók automata fegyverekkel rálõttek egy autóra, amelyben Adam Oszmajev, a Vlagyimir Putyin elnök elleni merényletkísérlettel vádolt férfi és felesége, Amina Okujeva utazott. A nõ életét vesztette, Oszmajev megsebesült. A házaspár ellen már júniusban is követtek el merényletet: Oszmajevre Kijevben az utcán lõtt rá a támadó. Akkor Okujeva pisztolyt rántott, és megsebesítette a merénylõt.

Múlt szerdán Ihor Moszijcsuk, az ellenzéki Radikális Párt parlamenti képviselõje ellen követtek el merényletet az ukrán fõvárosban. A pokolgépes támadásban ketten – a képviselõ testõre és egy rendõrtiszt életüket vesztették -, a politikus és további két személy megsérült.

Tavaly júliusban Pavel Seremet orosz állampolgárságú, Kijevben élõ újságíróval végeztek fényes nappal az ukrán fõváros központjában. Gyenyisz Voronyenkovot, az orosz állami duma volt képviselõjét március 23-án Kijev belvárosában, a Premier Palace nevû szálloda elõtt lõtte le fényes nappal a támadója.  

Szeptember 8-án egy georgiai állampolgárságú, csecsen nemzetiségû férfi, Tyimur Mahauri vesztette életét Kijevben, miután az autójába rejtett pokolgép felrobbant. A férfi állítólag önkéntesként harcolt ukrán oldalon a Donyec-medencei konfliktusban.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »