16 év után megtalálták a Himalájában eltűnt hegymászók holttestét

16 év után megtalálták a Himalájában eltűnt hegymászók holttestét

Olvadó gleccserben találták meg két 16 éve eltűnt hegymászó, Alex Lowe és David Bridges holttestét a Himaláján – közölte Lowe özvegye.

 

A részben kiolvadt holttesteket két hegymászó fedezte fel, akik a 8013 méter magas tibeti Sisapangmáról ereszkedtek le.

 

A Himaláján található Sisapangma a Föld 14. legmagasabb hegycsúcsa, amely 8027 méterre magasodik a tenger szintje fölé hegységben található. Tibeti nevének jelentése: „tető a füves síkságok fölött”.

 

1964 óta csak 300-an tudták megmászni a Sisapangma főcsúcsát. Ez a többi nyolcezres csúcshoz képest nem túl sok.

 

A holttestek azonosításába a világhírű amerikai hegymászó, Conrad Anker segített, neki írták le, hogy a tetemeken milyen öltözéket és hátizsákokat találtak. Conrad Anker a felszerelés alapján arra következtetett, hogy két 1999-ben eltűnt társa, Alex Lowe és David Bridges maradványai kerültek elő.

 

Conrad Anker 1999 októberében együtt mászott Alex Lowe-val és David Brigdes operatőrrel, de sikerült túlélnie a lavinát, amely az expedíció két tagjának halálát okozta.

 

Forrás: Hirek.ma

 

Tizenhat éve Lowe, Anker, Bridges és társai a világ 14. legmagasabb csúcsára, a Sisapangmára másztak fel, majd onnan síelve ereszkedtek le. Nagyjából 5700 méter magasságban voltak, amikor észrevették, hogy mintegy 1800 méterrel felettük hatalmas hótömb indult el lefelé.

 

Amikor negyvenéves korában elsodorta a lavina, Lowe a világ egyik legnevesebb hegymászója volt, erejét és állóképességét legendásnak tartották. Kétszer is feljutott a világ tetejére, a Mount Everestre.

 

Híradó.hu

Nyitókép: vs.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »