151 ezer KATA-s négyhavi adómentességet kapott

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, a járvány nyomán meghozott adómentességről beszélt az operatív törzs tájékozatóján.

Az államtitkár közlése alapján százmilliárd forint adót engedett el a kormány, és több mint 360 ezer munkahelyet mentett meg az eddig meghozott intézkedésekkel. Az KATA-s adózók 26 szakmában négy hónapos mentességet kaptak, nekik június 30-ig nem kell adót fizetniük, de azoknak is jár, akik melléktevékenységként végzik az adott tevékenységet.

Hírdetés

Az adómentességet viszont csak azok vehetik igénybe, akik már február 1-jén is ezt a tevékenységet végezték. Ezzel együtt már 151 ezer KATA-s egyéni vállalkozó kapott négyhavi adómentességet. Elhangzott még, hogy azok a KATA-s adózók, akiknek adótartozásuk volt, 10 havi részletben fizethetik ki adósságukat az átmeneti időszak után.

Izer Norbert szólt a nagyobb cégek kedvezményeiről is. Ez a munkáltatókat és munkavállalókat is érinti.

Négy hónapra eltörölték a munkáltató járulékterheit, a foglalkoztatás így az államtitkár szerint olcsóbb lett, a munkavállalók nettó jövedelme pedig magasabb. Egy 210 ezer forintos keresetű munkavállaló után az állam 71 ezer forintról mond le, átlagbér esetén 138 ezer forintról. Ez 66 milliárd forintnyi adókedvezményt jelent.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »