15 százalékos minimálbér-emelésre számít januártól a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár – a nap hírei

22 és fél százalék volt az infláció novemberben éves összevetésben – közölte a KSH. Az orvosi kamara arra kéri a köztársasági elnököt, hogy küldje vissza megfontolásra az egészségügyi törvény tegnap elfogadott módosítását.

22 és fél százalékra nőtt az infláció novemberben, ez 26 éves csúcs – közölte a KSH. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. Az élelmiszerek ára 43,8 százalékkal nőtt, éves összehasonlításban, ezen belül leginkább a tojás, a kenyér, a tejtermékek és a sajt drágult. A háztartási energia ára egy év alatt csaknem 66 százalékkal nőtt.

Hozzávetőlegesen 15 százalékos minimálbér-emelésre számít januártól a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Czomba Sándor az Indexnek azt mondta: az alku jelenlegi állása szerint bruttó 230-235 ezer forint lehet a minimálbér jövőre.

Minimum 20 százalékos januári nyugdíjemelést követelt az MSZP alelnöke a magas inflációs adatokra hivatkozva. Korózs Lajos azt is javasolja, hogy az átlag alatti nyugdíjjal rendelkezők januártól a fűtési szezon végéig havi 10 ezer forintos rezsiutalványt kapjanak.

Mintegy 11 ezer kérelem érkezett körülbelül 340 millió forint értékben a fővárosi lakásrezsi-támogatásra október eleje és november vége között. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta: a program folytatódik, és a fővárosi lakásrezsi-támogatás nem kizárólagos, mellette elérhetők a kerületek által adott támogatások is.

Az orvosi kamara arra kéri a köztársasági elnököt, hogy küldje vissza megfontolásra az egészségügyi törvény tegnap elfogadott módosítását. Svéd Tamás, a kamara titkára az InfoRádióban elmondta: eddig 4500 orvos nyilatkozott úgy, hogy hajlandó letétbe helyezni a felmondását, ha nem változik a törvény. A szerdán elfogadott módosítások értelmében januártól Budapesten kívül a Mentőszolgálat fogja ellátni a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ügyeletet este tíz után. Az egészségügyben dolgozók megyén belül szabadon vezényelhetők lesznek, a munkáltató pedig teljesítménytől függően 20 százalékkal csökkentheti, vagy akár 40 százalékkal emelheti is a bérüket.

Újabb országos pedagógus sztrájk kezdődött a márciusban indult tiltakozássorozat részeként. Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban azt mondta: nem a pedagógusok béremeléséről szólnak a demonstrációk, hanem arról, hogy legyen elég szaktanár az iskolákban, ellenkező esetben a diákok esélytelenek lesznek a továbbtanulásra.

Hírdetés

Eddig több mint 100 ezen töltötték ki a belügyminisztérium szülői kérdőívét. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint a tárca nagy jelentőséget tulajdonít a szülők véleményének megismerésének.

Támogatta a Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását az Országgyűlés. A határozat energiastratégiai, klímavédelmi és ellátásbiztonsági okokból nevezi szükségesnek az intézkedést.

Részt vett a Mol-csoport igazgatósági ülésén Orbán Viktor miniszterelnök a cég vezetésének meghívására. A miniszterelnöki sajtóiroda szerint a megbeszélésen a hosszú távú üzleti stratégiáról, a háború okozta gazdasági és energiaválság hatásairól, illetve Magyarország energiabiztonságáról tárgyaltak. A kormány tegnap azonnali hatállyal 95 százalékra emelte a Molra kivetett extraprofitadót.

Az oroszok sorozatvetőket telepítettek a Zaporizzsjai atomerőműbe – állítja az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető vállalat. Az ukrán cég attól tart, hogy az oroszok az erőmű területéről akarják lőni a Dnyeper folyó túlsó partját, Nyikopol és Marganec városát.

Az Európai Bizottság egy újabb szankciós csomaggal fokozni kívánja a nyomást Moszkván jelentette be az uniós bizottság elnöke. Ursula von der Leyen arról tájékoztatott, hogy a megszorító intézkedések vonatkoznának a védelmi ipart támogató vállalatokra, politikusokra. Az Európai Bizottság szankciók bevezetését javasolja további három orosz bankkal szemben, beleértve az Orosz Regionális Fejlesztési Bankot.

Fogolycserét hajtott végre az Egyesült Államok és Oroszország. Az Abu Dzabi repülőterén lebonyolított eljárás részeként az Egyesült Államokban fegyverkereskedelem miatt börtönbüntetését töltő Viktor But orosz állampolgárt cserélték ki az amerikai válogatott kosárlabdázó Brittney Griner és kémkedéssel gyanúsított Paul Whelanre.

Jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa. Nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához. A döntés értelmében 2023. január 1-jétől megszűnik a Horvátország és a schengeni térség más országai között a személyek ellenőrzése a belső szárazföldi és a tengeri határokon.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »