15 milliárd is lehet a veszélyes anyagtól megszabadulni Magyarországon

15 milliárd is lehet a veszélyes anyagtól megszabadulni Magyarországon

Állami feladat lenne, de még mindig nem végeztek az azbesztmentesítéssel az egykori selypi cementgyár területén. A Heves megyei Lőrinci és Zagyvaszántó között még mindig szabadon látogatható a tavalyelőtt lerombolt üzem. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 2030-ig Európában több mint 300 ezer halálos áldozata lehet az azbeszt miatt kialakuló betegségnek.

„Most tisztul le bennem, hogy tényleg arra emlékszem, hogy gyerekkoromban sok helyen az utcákban így le volt öntözve, teherautókkal hordták, hogy ezzel szigetelték udvart, padlást, hogy végülis a közelében voltam” – mondta Paziczki Lászlóné.

Látótér című műsorunk interjúja egy éve készült, az asszony ma már nem akart nyilatkozni. Ügyvédje elmondta: hiába indítottak pert, továbbra is azt kellene bebizonyítani, hogy az egykori eternitgyár okozta a betegségre, pedig 2007 és 2012 között összesen 28 mellhártyadaganatot regisztráltak a környéken.

„Laikusként ez egyértelmű, hogy itt volt az eteritgyár, azbezstet dolgoztak fel,de jogilag mindent szakértői véleményekkel kell alátámasztanunk a perben. A szakértői csoport majd megállapítja, hogy ezt egyáltalán a tudomány állás szerint lehet e rekonstruálni a technológiát, dokumentumaink vannak arról, milyen mennyiségű azbeszt távozott a szűrőberendezésekből” – mondta Igyártó Gyöngyi ügyvéd.

Korábban az építőiparban évente több ezer tonna azbesztet használtak fel Magyarországon, elsősorban hő-és hangszigetelésre, palatető-gyártásra. Magyarországon pontosan azt sem tudni, hogy mekkora a fertőzött terület.

„Rengeteg ipari épületben, irodaházban, színház mozi múzeum, még kormányzati épületekben is jelentős mennyiségű azbeszt volt és van is, ezek abszolút felméretlenek, időnként előjönnek az épületből, akkor a tulajdonos, saját döntése alapján, főleg, ha bontás v átépítésre kerül az épület akkor rendeli meg, remélhetőleg szakcégtő” – mondta Zellei János, a Dunamenti Tűzvédelem Zrt.igazgatósági elnöke.

Szakértők szerint az ország teljes mentesítése akár 15 milliárdba is kerülhet. Az unió által kijelölt határidő pedig 2023-ig tart.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »