15 diplomás a világ legképzettebb embere, egy olasz

15 diplomás a világ legképzettebb embere, egy olasz

A következő hetekben a végzős középiskolások elkezdhetik megjelölni, hol szeretnék folytatni tanulmányaikat jövő szeptemberben. Egyre több fiatal azonban nem otthon kezd neki felsőfokú tanulmányainak, hanem más országok felé tekintget. Egyes becslések szerint, ma több, mint tízezer magyar diák tanul külföldi egyetemeken. Bár a legkedveltebb tanulmányi irányok Németországba, Ausztriába és az Egyesült Királyságba vezetnek hazánkból, egyéb EU-s és EU-n kívüli országok között egyre népszerűbb az egyetemek bölcsője, Olaszország. Az utóbbi években nőtt a külföldi tanulók száma, ma körülbelül a világ kozmopolita diákjainak két százaléka olasz egyetemeken tanul, ez több mint ötszázezer hallgatót jelent. A külföldi tanulók mintegy negyven százalékát román, albán és kínai állampolgárságú hallgatók adják. A hagyományon és az oktatási minőségen kívül fontos szempont, hogy Olaszország azon kevés európai országok közé tartozik, ahol az EU-n kívüli diákoknak nem kell többletet fizetniük, hogy itt tanulhassanak.

Hírdetés

Európa első felsőfokú intézménye az 1088-ban alapult Bolognai Egyetem, amely előbb egy magán jogi iskola volt. 1158-ban I. Frigyes német-római császár privilégiumokat adott a bolognai diákoknak, így az intézmény az egyéb hatalmaktól teljesen független kutató és tanulmányi központtá vált. Ma az egyetem, több mint 80 ezer tanulót fogad a világ minden részéről és az állami intézmények közül az első helyen áll az országban. Európai és világ szinten az egyik legkiemeltebb intézmény a milánói Bocconi magán és elit egyetem, főként gazdasági és társadalomtudományi képzései kerülnek a nemzetközi ranglisták egyre előkelőbb helyeire. Olaszországban híres szakiskolák is vannak, mint Milánóban a La Scala kiemelt varrodája és kosztümműhelye, a Verdi Konzervatórium zenei oktatása vagy a Bréra Szépművészeti Egyetem képzése. Az utóbbi években nagy divatja van a kommunikációs, digitális képzéseknek, új egyetemek nyílnak, melyek gyors elismerésre tesznek szert, mert nagy a kereslet ezen a piacon, ilyen például az Iulm.

Ezek után talán nem is csoda, hogy a világ legtöbb diplomájával rendelkező embere olasz. Luciano Baietti egy Rómához közeli kisvárosban, Velletriben kezdte pályafutását testnevelő tanárként 1972-ben. Hamar rájött azonban ahhoz, hogy diákjait megfelelően tudja nevelni, egyéb tudásra is szüksége van. Első egyetemi diplomáját pedagógia szakon szerezte. Annyira megszerette az egyetemi létet és a hozzá tartozó tanulási, gondolkodó folyamatot, hogy egyik szak után a másikra iratkozott be. 45 év alatt 15 diplomát szerzett, nagy részüket a római La Sapienza Egyetemen. Egyetemi tanulmányai alatt mindvégig Velletriben különböző beosztásokban dolgozott, szabadidejében pedig tanult. Az átlagosan három évente új oklevéllel rendelkező Baietti számára a legfontosabb tanulmányok a pszichológia, a filozófia és a kriminológia voltak, mert elmondása szerint ezek segítették megérteni, hogy mi motiválja az embereket, jobban megérteni őket, elfogadni álláspontjukat és saját maga is nagy fejlődésen ment keresztül. Nemcsak a diákokkal és a szüleikkel nem volt soha semmi problémája, de amikor magánéletben nehéz kihívások elé kellett néznie, a folyamatos tanulmányok átsegítették ezeken. Számára fontos feltöltődési pont a könyvek olvasása, a csendes gondolkodás, tanulás. Éppen ezért is nehezen fogadja el az új technológiai vívmányokat és azt, hogy a mai fiatalok a közösségi hálókon „robotokként” élnek. Meg akarta viszont érteni, mit jelent az internet és éppen ezért ez évben a legutóbbi diplomáját távoktatáson szerezte a Nápolyi Egyetem turisztikai szakán. A 70 éves Baietti mára kicsit fáradtnak érzi magát, de azért van egy következő kitűzött célja, a táplálkozástudományi diploma.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »