1445 új vírusfajt fedeztek fel kínai és ausztrál tudósok

Kínai és ausztrál kutatók 1445 új RNS-vírusfajt fedeztek fel, ami várhatóan megkönnyíti a jövőben a vírusfejlődésre és az élet eredetének felderítésére vonatkozó kutatásokat.

A vizsgálatot a kínai betegségellenőrzési és megelőzési központ csoportjának vezetésével végezték, az eredményeket a Nature című tudományos lapban mutatták be. A tanulmány szerint a tudósok több mint 220 gerinctelen állatfajt vizsgáltak, élőlények, köztük rovarok széles skáláját, amely a világ állatainak 95 százalékát alkotja.

Így fedeztek fel 1445 új RNS-vírust, azaz olyan vírust, amelyek fehérjeburkát ribonukleinsav (RNS) veszi körül. Néhány új vírus új víruscsaládként rangsorolható. Csang Jung-csen, a központ szakértője szerint az új vírustípusok felfedezése megkérdőjelezi a vírusok osztályozásának jelenlegi szabályait.

Az új kutatás a vírus és a vírusgazda együttes evolúcióját is feltárta: a vírusgazdák vírust cserélnek, amikor azok kifejlődnek. Ez forradalmasíthatja az élet eredetéről szóló feltételezéseket – véli Hszü Csien-Csing, a sanghaji Fudan Egyetem kutatója.

(HVG)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »