1,4 millió eurót kap a Rozsnyói járás

1,4 millió eurót kap a Rozsnyói járás

A Rozsnyói járás falvai és városai különböző kisebb projektekre és felújításokra összesen 1,4 millió eurós regionális támogatást kapnak az államtól – döntött a rozsnyói kihelyezett kormányülésen Peter Pellegrini (Smer) kabinetje. Az ülésen szó volt a munkanélküliség csökkentéséről, a romák foglalkoztatásáról, illetve a rozsnyói Pósch-kert rekonstrukciójáról is.

A Késmárki járásban kedden bemutatott 1,5 milliós régiófejlesztési támogatást tartalmazó terv bemutatása után Rozsnyón tartotta meg kihelyezett ülését a kormány. „A ma született eredmények beszámolója előtt a késmárki kormányülésen hozott döntéseket szeretném kiegészíteni. Magastátra város polgármestere a város területén található szeméttárolókat érintő gondokra hívta fel a figyelmünket, a térségben tartózkodó medvék nagyon könnyen hozzáférnek a hulladékhoz. A polgármester javaslatára a kormány 800 ezer eurót fektet a szeméttárolók és az odavezető utak modernizációjára” – mondta Pellegrini. Emellett további 300 ezer eurót költenek a Javorina (Tatranská Javorina) kataszterében megcsúszott domboldal eltakarítására, és szintén 300 ezer eurót szánnak az egyéb természeti csapások által keletkezett károk elhárítására. „További 6,2 millió eurót fektetünk a sertéspestisterjedésének megállítására, a javorinai utak téli és nyári karbantartásához szükséges traktor beszerzésére pedig 50 ezer eurót különítünk el” – magyarázta Pellegrini

Kevesebb munkanélküli

Hírdetés

A rozsnyói térséget érintő akcióterv keretében növelik a rozsnyói Pósch-kert rekonstrukciójához szükséges dotációt – ezt Burdiga Pál (Híd) polgármester kérvényezte. „A Dobsinára tervezett, félig földbe süllyesztet konténerek kialakítására eredetileg 35 ezer eurót akartunk költeni, de mivel a berendezéseket egy szociális vállalat fogja legyártani, további 100 000 euróval támogatjuk a projektet. Tízezer eurót kap Rozsnyó két folklóregyüttese, a munkanélküliség folyamatos csökkentéséért pedig további intézkedéseket léptetünk életbe. Az elmúlt időszakban közel kétezerrel csökkent a térségben élő munkanélküliek száma – harmaduk roma nemzetiségű volt” – magyarázta Pellegrini, aki szerint a helyi romák által elkövetett bűncselekmények száma is jócskán csökkent. 

Ján Richter (Smer) munkaügyi miniszter az újságíróknak elmondta, hogy az elmúlt 12 hónap alatt 12 millió eurót beruháztak a térségbe. „2,5 milliót eurót fektettünk a munkapiac fellendítésébe, a maradékból, tehát nagyjából 9,5 millióból pedig konkrét projekteket valósítottunk meg. Ezeknek a beruházásoknak köszönhetően több mint ötszázan helyezkedtek el a közszférában” – mondta a munkaügyi miniszter. Richter véleménye szerint a Rozsnyói járás kiváló feltételeket kínál a szociális vállalatok létrehozására és működtetésére, és mellett fontosnak tartja a hátrányos helyzetű lakosok foglalkoztatását is. „A térségben regisztrált munkanélküliek fele csak alapiskolát végzett, nekik sokkal több figyelmet kell szentelni. Azt is el kell mondani, hogy a munkaügyi hivatal nyilvántartásában 210 főiskolát végzett munkakereső is szerepel” – mondta Richter.

Krasznahorkai gondok

A sajtótájékoztató utolsó és egyben legégetőbb témájáról, a krasznahorkai vár állapotáról és a felújítási munkák beindításáról Ľubica Laššáková (Smer) kulturális minisztertájékoztatta az újságírókat. „A vár felújítása eddig sem volt örömteli téma és sajnos most sem az, de mindent megteszünk, hogy ezen mihamarabb változtassunk. A biztosítótól hétmillió eurót kaptak a vár felújítására, ebből 5 milliót már elköltöttek. Az eddigi felújításokhoz nem készült ütemterv, és a felújítás határidejét sem határozták meg. A felújítással kapcsolatban sajnos számtalan negatív dolgot tapasztaltunk” – jegyeztemeg Laššáková azzal, hogy az állam már beperelte a kivitelezőt. A miniszter ugyanakkor nagyon jó lépésnek tartja, hogy a vár felújítása kapcsán egy projektmenedzsert is megszólítottak, akinek az lesz a feladata, hogy elkészítsen egy átfogó tervet. „Minden érintett féllel kapcsolatban vagyunk, beleértve a környező települések vezetőségeit, a polgármestereket, a megyei hivatalt és a lakosokat is. A jelenlegi projektdokumentációba a Szlovák Műszaki Egyetem diákjai és tanárai is bekapcsolódtak, ennek köszönhetően még több ember segíti a projekt előrehaladását” – magyarázta Laššáková. Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődhet meg a vár felújítása, nem adott pontos választ. „Ha minden rendben lesz, a felújítás 2019 szeptemberében újra beindulhat” – zárta a miniszter.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »