14 milliárdba került, de szart se ér

14 milliárdba került, de szart se ér

Senki nem használta, annyira szar volt

– nyilatkozta a Jelen.media honlapnak név nélkül, az egységes kormányzati ügyiratkezelő rendszer érkeztető programja (KÉR) egyik munkatársa. A program megszűntetését már a Magyar Közlöny is megírta, és a Jelen szerint a döntés annak a hallgatólagos beismerése, hogy a KÉR a napi munka során csődöt mondott.

A megszólaltatott forrásnak rendszeresen kellett volna használnia az ügyiratkezelő rendszert, de állítása szerint a felület kezelhetetlen volt.

Hírdetés

Az érkeztető központot kihelyezték egy agglomerációs településre, ezért oda kellett kiszállítani az összes papíralapú hivatalos küldeményt, hogy beszkenneljék és ezzel hitelesítsék őket. Tehát minden egyes iratot el kellett szállítani a fővárosi kormányzati negyedtől távollévő helyszínre, ahelyett, hogy helyben digitalizálták volna őket

– érzékeltette a rendszer hiányosságait a nyilatkozó munkatárs.

A lap úgy tudja, hogy az informatikai fejlesztés bruttó 600 millió forintba, a rendszer kiépítéséhez szükséges építési beruházás pedig további 400 millió forintba került. A KÉR 2016-ban lépett működésbe az államigazgatási szerveknél és 2019-ig a rendszer fenntartása és működtetése nagyságrendileg évi 2,4 milliárd forintba került. 2020-ban valamivel kevesebbet, 1,3 milliárd forintot kellett költeni rá, míg idén eddig 1,77 milliárd forintba került.

A Jelen szerint a KÉR megszüntetéséről szóló kormányhatározat tehát közel 14 milliárd adóforintot dobott a kukába.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »