’14-ben bezárták, ’18-ra újranyitják a tallinni követséget

Egyelőre egy diplomatát küldene a Külgazdasági és Külügyminisztérium az észt fővárosba.

A déli és keleti nyitás jegyében új nagykövetségeket nyitottak 2014 nyarán – ezért viszont be kellett zárni két külképviseletet. Az észt fővárosban is bezárták a magyar nagykövetséget, holott ott magyar kulturális központ és magyar tanszék is működik. Az észtek is csalódottak voltak. A tallinni nagykövetség bezárásával kapcsolatban indokolatlanok a magyar–észt kapcsolatok megszűnéséről szóló, sajtóban megjelent félelmek, sőt az észt fővárosban működő magyar intézetet meg is erősíti a kormány – ezt a bezárást követően mondta Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára az MTI-nek.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium is beláthatta tévedését, mert az újranyitásban gondolkodik – értesült külügyes forrásokból a Vs.hu. Jelenleg Helsinki látja el az észtországi feladatokat is, ám most egy diplomatát küld Magyarország Tallinnba. A külügyminisztérium célja, hogy 2018. január elsején már legyen nagykövetség az észt fővárosban – ekkortól lesz ugyanis az állam az Európai Unió soros elnöke – írja a Vs.hu, amely úgy tudja, hogy a téma az észt külügyminiszter jövő szerdai, budapesti látogatásán is szóba kerül.

Az újranyitás lehetősége egyébként már 2014 novemberében is felmerült, erről Németh Zsolt parlamenti államtitkár beszélt akkor a Hír TV-ben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »