137 romániai utast füleltek le a francia-spanyol határon hamis PCR-teszttel

137 romániai utast füleltek le a francia-spanyol határon hamis PCR-teszttel

Két, Spanyolországból Romániába visszatérő, 137 román állampolgárt szállító buszt állítottak meg egy franciaországi határátkelőnél, mert az utasok hamisított negatív PCR-teszteket mutattak fel.

Az eset nyomán a spanyol rendőrség a francia határrendészet segítségével egy olyan hálózatot azonosított be, amely a PCR-tesztek hamisításával foglalkozott: negatív teszteket adtak el azoknak a román állampolgároknak, akik egy, a Spanyolország és Románia közötti útvonalon működő közlekedési társasággal utaztak.

A bűnüldöző szervek összesen öt embert tartóztattak le, köztük négy buszsofőrt, akiket a Jonquera határátkelőn szállítottak le a buszokról.

Hírdetés

Az összes Romániába tartó 137 utasnak hamisított tesztje volt. A sofőrök telefonkészülékre letöltött bizonylatok szerint egy Barcelonában található laboratóriumban végezték a tesztelést.

A francia határrendészet nem engedélyezte a románok belépését Franciaországba, visszafordították a buszokat, és átadták őket a spanyol rendőrségnek – írja a stiridiaspora.ro. A spanyol rendőrség közleménye szerint a barcelonai laboratórium megerősítette, hogy nem náluk végezték el a teszteket, és ők nem adtak ki semmiféle igazolást.

Az utasok nyilatkozata szerint a 40 euró értékű PCR-tesztet beleszámolták a jegy árába, és előre ki kellett fizetni. Eleinte azt mondták nekik, hogy a tesztet út közben fogják elvégezni, egy barcelonai megállóban, de ez nem történt meg. A négy sofőrt okirathamisítás miatt letartóztatták, és vallomásuk alapján őrizetbe vettek még egy személyt, aki a koordinátora volt ennek a hálózatnak. (stiridecluj/hírszerk.)

Fotó forrása: Stiri de cluj


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »