1310-ből való a világ első írott „fuck” szava

1310-ből való a világ első írott „fuck” szava

Egy brit történész egy 14. század eleji bírósági ügyiratban fedezett fel egy „fuck” szócskát, így ez a legkorábbi ismert, írott angol káromkodás ezzel a ma már sajnos igen gyakran használt angol kifejezéssel.

A kissé bizarr felfedezés Paul Booth, a Keele-i Egyetem nyugdíjazás előtt álló munkatársa nevéhez fűződik, aki a Chester megyei bíróság egyik, 1310. december 8-i kezdetű ügymenetének egyik kérelmében egy bizonyos Roger Fuckebythenavele nevű emberre figyelt fel. Először úgy gondolta, hogy mindez csupán egyszeri tréfa az íródeáktól, azonban a férfi különleges megnevezése összesen háromszor is előfordult az 1311. szeptember 28-ig húzódó per írásbeli jelentései között.

Booth úgy véli, a merőben egyedi vezetéknév minden bizonnyal egy rosszindulatú melléknév lehetett, ugyanakkor csak találgatni tud, hogy mit is jelenthet. Mivel a navel angol szó köldököt jelent, ezért úgy véli egy fiatal szexuális tapasztalatlanságára utalhat a Fuckebythenavele szó. Az idős professzor pajzán elméletének levezetését mindenkinek a saját fantáziájára bízzuk. Egyébként hősünk, Roger elveszítette a pert.

Booth felfedezése előtt a ronda szó legrégebbi ismert előfordulása 1475-re volt tehető, amikor is egy versben tűnt fel. Egészen pontosan ez volt olvasható: „fvccant vvivys of heli” – a latin-angol keverék nyelven írt sor ma valahogy így hangozna: „…they fuck the wives of Ely”, azaz egy bizonyos Ely feleségeinek magukévátételéről van szó.

Érdekesség, hogy a középkori Angliában már 1278-ban felbukkant egy írott „fuck” egy bizonyos John le Fucker nevében, azonban a kutatók szerint ezt nem trágár, szexuális utalásként használhatták. Minden bizonnyal elírták szegény ember nevét, és valószínűleg a „fulcher” szót akarták leírni, amely katonát jelentett.

Jesse Sheidlower kutatásai szerint az angol trágár szó valójában germán eredetű, ugyanis a holland, svéd, valamint a németben is találhatunk hasonló hangzású, nem éppen szalonképes szavakat.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »