130 év után végre építkezési engedélyt kapott a Sagrada Familia Barcelonában

130 év után végre építkezési engedélyt kapott a Sagrada Familia Barcelonában

A barcelonai katedrális, a Sagrada Familia az egyik leglátogatottabb spanyol műemlék, melynek építése 137 éve kezdődött.

Idén, pontosabban ezen a héten végre építkezési engedélyt s kapott a városházától, tájékoztatott róla a La Vanguardia helyi napilap, mely hozzáteszi, hogy a katedrálisnak 2026-ban kellene végleg elkészülnie.

„Végre rendeződött egy történelmi anomália, és a Sagrada Familia építése így már nem törvénytelen“, nyilatkozta még pénteken a barcelonai városháza helyi fejlesztésekért felelős illetékese, Janet Sanzo.

Hírdetés

Az építkezés engedély kiadásáról szóló egyezményt még tavaly októberben írta alá a katalán város polgármestere, Ada Colau és az építmény fenntartását és befejezését felügyelő alapítvány vezetője.

Az egyezmény többek között kimondja, hogy az alapítvány a következő 10 évben 36 millió eurót fizet a városnak, melyet közösségi közlekedésre és a katedrális környékének fejlesztésére fordítanak. Az összeg a Sagrada Familiát évente meglátogató turisták számából adódik, mely évente 4,5 millió fő, azaz naponta mintegy 12 ezer személy.

Az egyedülálló építményt, mely Jézus Krisztus életét és bibiliai történeteket ábrázol, még 1882-ben kezdték el építeni Franciska de Paula del Villar építész tervei alapján. 1883 végén a munkát Antonio Gaudi építész vette át.

Az egyedüli dokumentum, mely engedélyezte a katedrális megépítését, a 19. Századból származik, és Sant Martí de Provençals falu állította ki, melyet 1897-ben csatoltak Barcelonához. Ez a dokumentum azonban nem tekinthető építkezési engedélynek, írta októberben az eldiario.es

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »