127 millió forintos korrupció felett halál vár a politikusokra

127 millió forintos korrupció felett halál vár a politikusokra

Évek óta érkeznek hírek arról, hogy Kínában magas rangú tisztségviselőket végeznek ki korrupció miatt. Mostantól konkrét határa van annak, milyen összeg fölött lehet egy-egy okosba’ lezsírozott üzletért jutalmul golyót kapni – adja hírűl a Time.

Az ázsiai nagyhatalom törvényei már régóta lehetővé teszik korrupciós ügyekben a legsúlyosabb büntetés kiszabását. Akínai igazságügyi szervek hétfőn hozták nyilvánosságra azt az új szabályozást, amely világos útmutatást ad a bíróságoknak, milyen összeghatár felett vezet az út egyenesen a siralomházba. Ennek értelmében,

aki 3 millió yuannal, vagyis 126.6 millió forintnál több pénzt

sikkaszt el, vagy fogad el kenőpénzként, arra automatikusan halálbüntetés vár.

„Különösen aljas” bűncselekmények – például katasztrófahelyzetekre elkülönített alapok megcsapolása – esetében azonban ennek az összegnek a fele is kivégzőosztag elé juttathatja a megtévedt politikusokat. Lehetnek azonban enyhítő körülmények: aki együttműködik a hatóságokkal, az megúszhatja a halálbüntetést.

Hszi Csin-ping elnök az elmúlt időszakban harcot hirdetett a korrupció ellen. Az elmúlt évben 16 magas rangú tisztségviselőt csuktak le sikkasztás miatt, köztük az ország biztonsági szolgálatának vezetőjét is.

Persze azért a legfelsőbb körökben azért így is sokaknak ragadhat a keze.Nemrégiben épp maga az államfő került kínos helyzetbe, amikor kiderült, hogy a sok ezer offshore-cég adatait tartalmazó Panama-papírokban szerepel a sógora is, aki két a Brit Virgin-szigetekre bejegyzett cég tulajdonosként van megjelölve a dokumentumokban.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »