125 éve született Szent Maximilian Kolbe

125 éve született Szent Maximilian Kolbe

A lengyelországi Zduńska Wolában született 1894. január 8-án Szent Maximilian Kolbe ferences vértanú, aki 1941-ben hunyt el az auschwitzi koncentrációs táborban.

Kolbe atya szentté avatása 1982-ben

Maximilian Kolbe Rómában tanult, itt szentelték pappá és mutatta be első szentmiséjét a Sant’Andrea delle Fratte-templomban 1918-ban. Hetven évvel korábban ebben a templomban jelent meg Alfonso Ratisbonne zsidó származású fiatalnak Szűz Mária. Kolbe atya római tanulmányait követően visszatért Lengyelországba, majd hat társával megalapította a Szeplőtelen Szűz Katonái társulatot. Maximilian Kolbe első szentmiséjének centenáriuma alkalmából 2018. április 29-én mutattak be ünnepi szentmisét a templom Csodatevő Szűz Mária-oltáránál, ahol a lengyel szerzetes első szentmiséjét mondta.

Maximilian Kolbét 1971-ben avatta boldoggá Szent VI. Pál pápa, majd Szent II. János Pál pápa 1982-ben szentté.  A lengyel pápa a szenttéavatáson mondott homíliájában azzal jellemezte a vértanú szerzetest, hogy feláldozta magát a szeretetért. „Az auschwitzi haláltáborban közel négymillió embert öltek meg a második világháborúban” – emlékeztetett II. János Pál pápa. A vértanú szerzetes celláját Ferenc pápa is felkereste 2016-os auschwitzi látogatása alkalmával.

Az olasz televízió idén újra műsorára tűzte Krysztof Zanussi 1991-ben készült alkotását, az Élet az életért – Maksymilian Kolbe című filmet. A cím János evangéliumának egy részletét idézi, miszerint nincsen nagyobb szeretet annál, mint feláldozni az életet azért, akit szeretünk.

Hírdetés

Kolbe atyát 47 éves korában végezték ki Auschwitzban. A náci koncentrációs táborban sorba állították az éhhalálra ítélt foglyokat, amikor Kolbe atya önként felajánlotta, hogy kész meghalni egy társa, Franciszek Gajowniczek zsidó családapa helyett. Két hét szenvedés után Kolbe atyát méreginjekcióval ölték meg. II. János Pál kijelentette, a vértanú szerzetes kiharcolta a halál helyszínén egy ártatlan ember élethez való jogát. XVI. Benedek pápa szerint Kolbe atya vértanúsága az Isten iránti teljes szeretet formája.

Francesco Terbisonda, a Sant’Andrea delle Fratte-templom jelenlegi plébánosa a Vatikáni Rádiónak elmondta: „Kolbe atya a keresztény bátorság, az Istenért cselekedni merés jelképe, amelyről időnként megfeledkeznek a hívek. Kolbe atya nemcsak Auschwitzban, hanem előtte is tanúságot tett erről az erényről. Ez ma is nagyon aktuális minden jóakaratú ember számára, hogy ne abszolutizálja a saját egóját, hanem tekintsen az égre, ahonnan származunk és ahová egy nap visszatérünk.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »