122 millió dollár készpénzt rejtegetett az orosz korrupcióellenes ügynökség vezetője

122 millió dollár készpénzt rejtegetett az orosz korrupcióellenes ügynökség vezetője

RT.com

Az RT tudósítása alapján Dmitrij Zaharcsenkónak nem volt valami jó napja szombaton. Az orosz korrupció ellenes ügyészség ideiglenes vezetője ugyanis nem várt látogatást kapott a rendőrségtől, a házkutatás során pedig előkerült a kispárnába varrt “megtakarítása”.

Zaharcsenko a Gazdasági Biztonság és Korrupcióellenes Harc Központi Igazgatósága energetikai osztályának helyettes vezetőjeként irányította ténylegesen a szervezetet, ám az orosz rendfenntartóknak az utóbbi időben feltűnt, hogy a közélet tisztaságáért ügyködő szervezet vezetője mintha maga is kezdene kissé sáros lenni.

A gyanú végül a szombati házkutatás során igazolódott be, ennek során a férfi lakásán

120 millió dollár és 2 millió euró (nagyjából 34 milliárd forint – a szerk.) készpénzt foglaltak le.

“A végső összeg nem ismert. A rendőrség csupán a Zaharcsenko lakásán (melyről később kiderült, hogy valójában a nővére tulajdona – a szerk.) lévő titkos készletet foglalta le, nem tudni, hogy hány ilyen van még, de már dolgozunk ennek felderítésén”

– idéz a nyomozással kapcsolatban egy névtelen forrást a RIA Novost.

A TASZSZ beszámolója szerint a pénzre a férfi dolgozószobájában, egy zsákban bukkantak rá.

Zaharcsenko nem volt hajlandó elárulni, miből és honnan származik a mesés összeg, csupán azt hajtogatta, hogy ő ártatlan.

Csak, hogy érzékeljük, mekkora halom pénzről is van szó, források szerint

a nyomozóknak eleinte gondot okozott, hogy kellően méretes bizonyítéktároló dobozt szerezzenek, amibe belefér a lefoglalt készpénz.

Az őrizetbe vett Zakarcsenkót hivatali hatalmával való visszaéléssel, az igazságszolgáltatás akadályozásával és hivatali vesztegetéssel gyanúsítják.

Védői házi őrizet, vagy 70 millió rubeles (275,5 millió forintos) óvadék elrendelését indítványozták.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »