120 rajzfilm egy nap alatt. Ön megnézi?

120 rajzfilm egy nap alatt. Ön megnézi?

Országszerte több mint 50 helyszínen mintegy 120 magyar és nemzetközi, valamint klasszikus és kortárs animációval várja a közönséget az immáron negyedik alkalommal megszervezett Országos Rajzfilmünnep október 29-én.

Az Országos Rajzfilmünnep a legkisebb gyerekektől a pályaválasztás előtt álló fiatalokig, a legkülönbözőbb korosztályok számára kínálja a közösségi filmnézés élményét – mondta el M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas animációs filmrendező, a fesztivál ötletgazdája és a Kedd Animációs Stúdió vezetője az esemény szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.

Az idei helyszínek között van a főváros mellett Balassagyarmat, Cegléd, Dunaújváros, Sárospatak, Szentendre, Szombathely, valamint Zalakaros és Adony is.

A hazai animációs műhelyek alkotásainak bemutatásával szeretnének tenni azért is, hogy megnyerjék a szakma számára a tehetséges vidéki és fővárosi fiatalokat.

Az idei rendezvényen kiemelt szerepet kapnak a jövőre 40 éves első egész estés magyar rajzfilm, a Ludas Matyi alkotója, Dargay Attila (1927–2009) filmjei. Emellett szerepel a kínálatban a Vuk, a harminc éve bemutatott Macskafogó, a Szaffi, a Magyar Népmesék, a népszerű Bogyó és Babóca

és a Kecskeméti Animációs FilmFesztivál díjnyerteseinek válogatásai is.

A rajzfilmünnep fővédnöke Dargay Attila özvegye, Henrik Irén, aki a sajtótájékoztatón arról beszélt: bár sok a jó animáció, kevés a kifejezetten gyerekeknek készült mai alkotás, ezért nemes cél újra megismertetni a magyar animáció 1990-es évekkel lezáródó első aranykorának termését.

A gyerekek nagyon érzékenyek és aktívak, nagyon nehéz filmet készíteni nekik – hangsúlyozta, felidézve, hogy

A részletes program a rajzfilmünnep honlapján olvasható. A vetítések a legtöbb helyszínen ingyenesek, másutt jelképes összegű vagy kedvezményes jegyekkel várják az érdeklődőket. A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »