112 éves a világ legidősebb embere – Auschwitzot is megjárta

112 éves a világ legidősebb embere – Auschwitzot is megjárta

Izraelben kérik a Guiness Rekordok Könyvének szerkesztőit, hogy nyilvánítsák a világ legidősebb emberének a Haifa városában lakó, 112 éves, Auschwitzot is megjárt Jiszráél Krysztalt – írja a Válláh!Hádásot izraeli hírportál. Csakhogy a sajtóhírre izraeli kommentelők közölték, hogy ez igazságtalanság lenne, mert Jeruzsálemben él egy kurdisztáni születésű zsidó, aki már 116 éves.


Jiszráél Krysztal – 112 éves (fotó: családi felvétel)

Az izraeli Haifa városában él a világ legidősebb embere (legalábbis a családja állítása szerint – J. K.), miután Japánban csütörtökön elhunyt egy vele egyidős aggastyán. A most 112 éves Jiszráél Krysztal 1903-ban született Lengyelországban. Krysztal édességfélék előállításával foglalkozott, s a lánya (akinek az életkorát nem közli a hírportál) elmondása szerint az apja életét az édesség mentette meg, miután a németek 1939-ben lerohanták Lengyelországot, előbb a lódzi (Łód·) gettóba, majd 1944 augusztusában Auschwitzba került. Ám mindkét helyen szerencséje volt, mert "a németek közismerten szeretnek ünnepelni, lakomákat tartani, ő pedig ellátta őket mindenféle édes itallal, cukorkával és csokoládéval", nyilatkozta a Válláh!Hádásot hírportálnak a 112 éves aggastyán leánya.

A világ legidősebb emberének kikiáltott, most 112 éves Jiszráél Krysztalról szóló tegnapi hírre afro-ázsiai származású izraeli kommentelők felháborodva reagáltak: nem lehet ez az askenázi Jiszráél Krysztal a világ legöregebb embere, amikor Jeruzsálemben még mindig él az iraki Kurdisztánban 1900-ban született, tehát most 116 éves keleti zsidó, Zehárjá Barási.

El-Kudszi – Kuruc.info

Tévedtünk: Meghalt az utolsó túlélő is


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »