11-en akartak egyszerre öngyilkosok lenni, ezért rendkívüli állapotot hirdettek ki

11-en akartak egyszerre öngyilkosok lenni, ezért rendkívüli állapotot hirdettek ki

Rendkívüli állapotot hirdetett ki öngyilkossági kísérletek aggasztó hulláma miatt egy kanadai indián közösség, mert előző éjjel 11 tagja próbált meg véget vetni életének.

Az ontariói Attawapiskat közösségnek mindössze kétezer tagja van, korábban már 28-an megpróbálkoztak az öngyilkossággal, eddig 40-en próbálták meg megölni magukat.

Az eddigi kísérletek közül, csak egy volt végzetes. A kanadai egészségügyi hatóság a rendkívüli állapot hírére válságstábot küld a közösségbe. A csapatban van két mentális tanácsadó is. A jelenséggel Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is foglalkozik. „Szívbemarkolók az Attawapiskat közösségről érkező hírek. Tovább dolgozunk azon, hogy javítsuk minden őslakos életkörülményeit” – írta Trudeau üzenetében egy közösségi portálon. Nem ez az indián közösség az egyetlen, amiben vészesen megnőtt az öngyilkossági kísérletek száma. Egy manitobaiban két hónap alatt 146-an próbáltak meg végezni magukkal, közülük hatan haltak meg. Kanada őslakosainak száma 1,4 millió, a lakosság négy százalékát jelentik. Az átlagnál szegényebbek, várható élettartamuk rövidebb, gyakrabban halnak erőszakos halált.

faktor.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »