104 esztendős korában elhunyt a világ legidősebb katolikus püspöke

104 esztendős korában elhunyt a világ legidősebb katolikus püspöke

Szeptember 20-án elhunyt Peter Gerety érsek, aki halála pillanatában a világ legidősebb katolikus püspökének számított. Felszólalt az abortusz legalizálása ellen, és védelmébe vette azokat, akik lelkiismereti okok miatt nem vonultak be a vietnami háború alatt.

Peter Gerety emeritus newarki érsekről a Szegények Kis Nővérei gondoskodtak a New Jersey-i Totowában található házukban. Az érsekség weboldalán közölt megemlékezés szerint Peter Gerety a világ legidősebb katolikus püspöke volt halála pillanatában. 2007-ben, 95 éves korában már az Egyesült Államok legidősebb püspökének számított.

Peter Gerety 1912. július 19-én született Sheltonban (Connecticut), Peter Leo Gerety néven; kilenc fiúgyermek közül a legidősebbként. 1939-ben szentelték pappá. Szüleiről így beszélt egy interjúban: „Hatalmas hitük volt, és elképesztő optimizmussal tekintettek az életre. Nagy életszeretet volt bennük. Arra tanítottak minket, hogy szinte bármit megtehetünk.”

Fiatalon a Hartfordi Érsekség területén szolgált; különös gondot viselt a New Haven-i afro-amerikai katolikusokra. „Fajok közötti” szociális és vallási központot hozott létre, mely 1956-ban plébániai státuszt kapott, és ő lett az első plébánosa. Portlandi püspökként aktív tevékenységet folytatott az életvédelemmel és a társadalmi igazságossággal kapcsolatos ügyekben. Szót emelt az abortusz legalizálása ellen, és védelmébe vette azokat, akik lelkiismereti okok miatt nem vonultak be a vietnami háború alatt. Newarkben szintén különös figyelmet fordított az afro-amerikai és a hispano-amerikai származású hívekre.

A jelenlegi newarki érsek, John Meyers közleményében kiváló papnak nevezte elhunyt elődjét, akinek szeretete Isten népe iránt rendkívül erős volt. Peter Gerety a II. vatikáni zsinat utáni lelki újjászületés éveiben szolgált a főegyházmegyében, ami a súlyos anyagi nehézségek időszaka is volt. Nagyon óvatosan vezette az egyházmegyét, a híveket és az intézményeket ebben a kihívásokkal teli időben – hangsúlyozta John Meyers.

Forrás és fotó: Catholic Herald

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »