100 millió az ellátásra, 2 millió a terrorelhárításra

Jóváhagyta az Európai Parlament szerdán, hogy további 100 millió eurót (mintegy 31 milliárd forint) különítsenek el a menekültek Európai Unión belüli ellátására és 2 millió eurót arra, hogy az európai rendőri együttműködési szervezeten (Europol) belül működő Európai Terrorelhárító Központ (ECTC) új munkatársakat vegyen fel.

Az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács által korábban elfogadott javaslat értelmében, az uniós parlament szerdai jóváhagyásával további 100 millió euró fordítható a menekültválság okozta kiadásokra. Az összeg az első része annak a 700 milliós sürgősségi humanitárius csomagnak, amelyet az Európai Bizottság még március elején javasolt. A pénzt egyebek között élelmiszerre, sürgős egészségügyi ellátásra, sátrakra, higiéniás eszközökre és oktatásra lehet fordítani.

Az idén januárban létrehozott és az unió terrorizmus elleni küzdelem központjának szánt ECTC a közelmúltbeli terrortámadások nyomán még 2 millió eurót fordíthat majd új emberek felvételére.

Az uniós politikusok márciusban javasolták az Europol Európai Terrorizmusellenes Központján belül (ECTC) egy terrorizmus elleni szakértőkből álló közös nemzeti összekötő csoport létrehozását, amely a külföldi harcosokat, a terrorizmus finanszírozását, a fegyverek illegális forgalmát és szélsőséges csoportok netes propagandáját figyeli, követi és elemzi.

A képviselők üdvözölték, hogy a menekültek unión belüli ellátására fordítandó összeg miatt nem csökkennek a harmadik országokat segítő programok forrásai, ugyanis a menekültekre szánt pénz a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból (AMIF) származik.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy ezeket a ráfordításokat később friss forrásokkal kellene helyettesíteni, amelyhez az EU-n belüli humanitárius segélyek mobilizálása érdekében fenntarthatóbb jogi és pénzügyi keretrendszerre van szükség.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »