100 éve jött létre Csehszlovákia

A csehek, Masaryk, 1914-ben felismerte a független cseh állam létrehozásának az útjában Csehország tengeri kijáratának a kérdése áll.

Csehország napjainkban felújítja három hamburgi kikötőjét, amelyeket a versailles-i szerződés alapján 1929-ben 99 évre kapott használatra a korabeli Csehszlovákia.

Gróf Bethlen István miniszterelnök 1921. augusztus 12-én javasolta a Minisztertanácsnak a Csepeli Szabadkikötő létrehozását. Napjainkban a kikötőbe vasúton érkezik Kínából az árú.

Orbán Viktor miniszterelnök úr, aki meghatározó szorgalmazója Európa-Ázsia kapcsolat rendszerének szorgalmazója mondta:

„Hajó alkalmazkodik a vízhez” (Orbán Viktor , Kossuth Rádió, 2016. december 2., 07:58 óra)

Sólyom László, Magyarország zöld államfője megüzente Brüsszelnek, hogy az EU gondoskodjon arról, hogy a hajók méretét faragják a hajó tulajdonosok kisebbre, hogy azok a Duna magyarországi szakaszán képesek legyenek hajózni.

Hírdetés

A Sólyom László, víz konferencián Zaragozában a mellére tűzte a Duna- Kör jelvényét és üzent Brüsszelbe, hogy az EU gondoskodjon a Dunám közlekedő hajók faragásáról.

Az állam ott maradhatott volna a MAHART-ban, ha az első Orbán kormány országlása idején a MAHART éléről nem rúgják ki Szalma Botond vezérigazgatót.

A reális zöldek többször kérte Dobos Menyhért vezérigazgatót a Duna hajózhatóságának kiegyensúlyozott bemutatására.

Dobos úr a reális zöldek valamennyi kérését elutasította, amelyhez a MÉDIATANÁCS statisztált.

A Duna Bizottsággal a Magyar Köztársaság 1948-ban kötött egyezményt. Az Egyezmény 1948. augusztus 18-án kötetett Belgrádban és az 1949-évi XIII. törvénnyel került becikkelyezésre a Dunán való hajózás rendjének szabályozása címmel

A belgrádi egyezmény aláírói hatvan éve korábban tisztában voltak azzal, hogy a Duna Budapest feletti szakászán a hajózási feltételek biztosítása az állomok közös ügye, tehát napjainkban Magyarország és Szlovákia közös ügye. Közös ügy megbeszélésére elől az egymást váltó kormányok 28 éve kitérnek.


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »