100-ból 99 focista töredékét keresi Rooney fizetésének

100-ból 99 focista töredékét keresi Rooney fizetésének

Szerény fizetésből élnek, a rövid karrier után pedig bizonytalan jövőképpel kell szembenézniük a labdarúgóknak – erre mutatott rá a futballistákat képviselő nemzetközi érdekvédelmi szervezet 54 országban elvégzett felmérése. A kutatás szerint a focisták 60 százaléka kap 2 ezer dollárnál kevesebbet, emellett minden hatodik játékos kapott már fenyegetést szurkolóktól.

A Manchester United csapatkapitánya több, mint egymillió fontot visz haza havonta. Ez a jelenlegi árfolyamon 366 millió forint. Egy felmérés szerint azonban 100-ból 99 profi futballista a töredékét keresi Wayne Rooney fizetésének. A felső 1 százaléknak magasabb csak a havi bére 100 ezer dollárnál.

A futballisták nemzetközi érdekvédelmi szervezete 14 ezer játékost kérdezett meg 54 országban. A válaszadók 60 százaléka 2 ezer dollárnál kevesebbet visz haza havonta. Ez most körülbelül 600 ezer forintnak felel meg.
A bulvársajtó hatására az emberek mégis azt gondolják, hogy minden focista olyan gazdag, mint Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi.

„Szükség van egy licencrendszerre, amely megtiltja, hogy ne fizessenek időben a játékosoknak, azokat a klubokat pedig, akik mégsem fizetnek időben, büntessék meg. Persze ezt szövetségi szinten kell ellenőrizni – Nyugat-Európában vannak erre példák. Annak a szövetségnek, aki ezt nem teszi meg, azt kell mondani, hogy akkor a nemzeti csapata nem indulhat a selejtezőkön. Ez azonban a játékosoknak sem jó” – mondta Theo Van Seggelen, a játékosok érdekképviseletének főtitkára.

A felmérés szerint minden ötödik labdarúgó keres kevesebbet havi 300 dollárnál.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »