10 tény a Mikulásról

10 tény a Mikulásról

A kéményen keresztül leereszkedő télapó alakja Washington Irving New York története című, 1809-ben kiadott könyvében jelent meg legelőször.

1. Szent Miklós Krisztus után 280 körül születetett a ma Törökországhoz tartozó Patara városában. A jómódú családból származó, az aszkéta életmódhoz vonzódó ifjú egyházi pályára lépett. Myra (Müra) – ma: Demre, Törökország – városának püspöke lett. A hagyomány szerint 52 esztendeig töltötte be hivatalát és ez idő alatt messze földön híre ment bőkezűségének, jóságának.

2. 343. december 6-án hunyt el, halálának napja a nyugati kultúrkörben a gyermekek megajándékozásának ünnepe lett.

3. Szent Miklós hamvainak egy részét kereskedők vitték kis-ázsiai nyughelyéről az olaszországi Bariba. Földi hamvainak, csontjainak másik fele az első keresztes háború idején Velencébe került.

365

4. A török állam napjainkban komoly erőfeszítést tesz azért, hogy Szent Miklós ereklyéit visszaszerezze Olaszországtól.

Hírdetés

5. Kezdetben a krampuszok, angyalok és a manók voltak a Mikulás segítői. Idővel eltűntek az angyalok, és csak a krampuszok meg a manók maradtak.

6. A kéményen keresztül leereszkedő télapó alakja Washington Irving New York története című, 1809-ben kiadott könyvében jelent meg legelőször.

7. Clement Clarke Moore amerikai költő 1822-ben megalkotott, Szent Miklós látogatása címet viselő költeményének köszönhetően terjedt el a köztudatban a Télapó ajándékszállításra szolgáló szánja, és a szánt húzó rénszarvasok száma.

8. Az első „nagyáruházi” télapó James Edgar massachusettsi üzletember volt, aki 1890-ben öltötte fel a piros ruhás jelmezt.

9. A Coca-Cola-reklámokban feltűnő kövérkés, mosolygós, piros kabátos Mikulás az italkészítő 1931-es kampányában jelent meg először.

10. A csokitélapó gyártása 1934-ben kezdődött Magyarországon.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »