10 meglepő dolog, amire a kávét használhatod

10 meglepő dolog, amire a kávét használhatod

Neked is kávéval indul a reggeled, mert anélkül nem tudsz funkcionálni? Nem vagy egyedül. Ha sok kávét főzöl magadnak, ne dobd ki a zaccot, hanem hasznosítsd újra! Íme pár tipp, hogy mire használhatod a kávét a háztartásban.

Megkarcoltad vagy lehorzsoltad a bútort? Semmi gond, a kávézacc tökéletesen működik mint pác vagy lazúr. Tegyél zaccot egy deci melegvízbe, majd adj hozzá fél deci ecetet. A keveréket hagyd ülepedni egy órán keresztül, majd egy rongyot belemártva kezdd el finoman bedörzsölni a bútorba. Minél több zaccot teszel az elegybe, annál sötétebb lesz a „pác” színe – írja a bien.hu.

A kiszárított kávézacc minden kellemetlen szagot hatékonyan semlegesít. Tedd egy régi harisnyába, kösd össze és tárold az autóban, hűtőben, cipősszekrényben, tornazsákban vagy bárhol, ahol úgy érzed, jól jön egy kis légfrissítés.

A kávé természetes szag-semlegesítő tulajdonsága nemcsak a levegőben terjengő szagokra terjed ki, hanem a bőrünkről is eltávolítja azokat. Ha hagymát, fokhagymát vagy halat pucoltál és szaglik tőle a bőröd, keverj a folyékony szappanodba egy kis őrölt kávét és azzal moss kezet.

A házilag elkészített arcradírok legtöbbször cukor felhasználásával készülnek, azokat azonban az arcra nem kifejezetten ajánlják a bőrgyógyászok. Ennek oka az, hogy a cukor kristályai különböző méretűek, illetve hegyesek, élesek és mikroszkopikus méretű sebeket ejthetnek a bőrön. A kávézacc viszont elég gyengéd ahhoz, hogy ne okozzon ilyen problémákat és kíméletesen exfoliálja a bőrt.

Hírdetés

A kávéfilterek olyan tápláló anyagokat eresztenek a földbe, mint a nitrogén, kálium, magnézium és egyéb olyan ásványi anyagok, amik stimulálják a növények növekedését. A kávézacc ezen kívül a kártevők ellen is véd, hiszen távol tartja őket. A zaccot közvetlenül a táptalajra is morzsolhatod, vagy a komposzthoz is hozzáadhatod.

A kávé az egyik legjobb természetes textilfesték, hiszen a benne áztatott ruhák szép kapucsínó színt kapnak, de akár fonalat is festhetsz úgy, hogy kávéba áztatod. Ha feketekávéval kezded és folyamatosan higítod, ahogy ereszted bele a fonalat vagy textilt, szép ombre hatást érhetsz el. 

A kandalló tisztítása nem egy kellemes művelet, elsősorban azért, mert ilyenkor a szoba levegője megtelik a felkotort hamuval. Ezt azonban megelőzheted, ha a kitakarítandó hamura először egy vékony réteg kávézaccot hintesz, ami összesöpréskor nem fogja engedni, hogy a könnyű hamu felszálljon. 

A kávés szelet és a muffin népszerű, de más süteményeket is gazdagíthatunk a kávé finom ízével. Az olyan nyalánkságoknál, mint például a brownie, aminél csak a port kell összekeverni vízzel, különösen egyszerű feldobni a receptet: mindössze lefőtt kávét használj az előírt mennyiségű víz helyett és kész is a komplex, gazdag ízvilág.

Tűpárna pofonegyszerűen? Vegyél egy régi zoknit – vagy bármilyen darab textilt – töltsd meg szárított kávézaccal, jó szorosan kösd meg és kész is! Nemcsak a tűket tartja rendezetten, hanem a varródoboz is garantáltan mindig jó illatú lesz.

Ugyan tudományos bizonyíték még nincs rá, de sok horgász esküszik arra, hogy a kávé vonzza a halakat. Ebben lehet valami, mert kapható kávé-illatú csali is. Kápráztasd el szerelmed tudásoddal és tanácsold neki, hogy kukacait és gilisztáit hagyja egy kicsit kávézaccban mocorogni, mielőtt a horogra tűzi őket, így jobban kap majd a hal.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »