10 ezer fiatalkorú migráns szívódott fel Európában

10 ezer fiatalkorú migráns szívódott fel Európában

A Politico.eu Brüsszeli hírportál szombati cikke alapján elmondható, hogy gyermekáldozatai is vannak a „nem hatékony migrációs stratégiának“.

 

A Szíriából és Afganisztánból érkezett embertömegek áradata során a migránsok (szülők, gyámok, vagy csak útitársak) gyakran elhagyják (önhibájukon kívül vagy felelőtlenségből) a fiatalkorú menekülteket, akik így kiszolgáltatottá válnak az embercsempészeknek.

 

Cselklengők a macedón határnál. Forrás: Thinkprogress.com

 

Elvileg az EU szigorúan szabályozza a menekültkérelmek elbírálását, különösen, ha gyermekekről van szó, de a gyakorlatban a rendszer súlyos hiányosságokkal küzd, az uniós intézmények és a tagországok közti információcsere nem megoldott.

 

Iszonyúan magas számok

 

Az Europol már januárban arra figyelmeztetett, hogy körülbelül 10 000 gyermekkorú migráns tűnt el (kimutathatóan) a kontinensen. Sokukat bandák dolgoztatják építkezéseken és mezőgazdasági teürleteken – spárgaszedés Németországban, paradicsomszedés Olaszországban, szőlőszüret Spanyolországban.

 

Illengális bevándorló férfiak (sötétkék), nők (piros), gyerekek (világoskék) és fiatalkorúak (halványkék) megoszlása. Forrás: channel4.com

 

„Aggódva figyelem az Europol jelentéseit (…). A gyerekek a saját felelősségükre utaznak ide azt kockáztatva, hogy bűnbandák dolgoztatják vagy kényszerítik őket prostitúcióra. A kialakult helyzet sérti a gyermekek alapvető európai jogait“ – mondta Věra Jourová igazságügyi megbízott.

 

Asif, a 17 éves bevándorló története

 

„Mióta elutasították a menekültkérelmemet, rejtőzködöm, szóval a rendőrség nem találhat meg és nem utasíthat ki.“, nyilatkozta a Politico.eu riporterének Asif, a tizenhét éves bevándorló.

 

Asif Afganisztánból érkezett, ahol nagybátja rákényszerítette a katonáskodást, majd ellőtték a lábát a tálibok és két hónapot töltött kórházban. Eldöntötte, hogy Európában jobb az élet, ezért Svédországot megcélozva tíz országon haladt keresztül négy embercsempész segítségével. Mikor megérkezett, politikai menedékkérelmét elutasították.

 

Illusztrációs felvétel. Ilyen jövő is várhat a több tízezer Európába érkezett fiatalkorú migránsra. Integráció helyett párhuzamos társadalmak, még inkább, mint eddig. Forrás: Theguardian.com

 

Görögországi partraszállásakor hazudott a hatóságoknak: azt mondta, 21 éves, pedig csak 16 volt. Az őt faggató hivatalnok így aláírta a papírokat, és csak annyit mondott, „Hadd menjen”.

 

„Én inkább Magyarországon szerettem volna menedéket kérni, nem Görögországban, de erre volt lehetőségem“, mondta Asif.

 

A fiú története azonban nem csak a közel-keleti és afganisztáni gyerekek tragédiájára mutat rá, hanem arra is, hogy a 2015-ben ellenőrizetlenül Európába érkező migránsok egy jelentős része a kiutasítás elől menekülve felszívódott, eltűnt a hatóságok látóköréből. Ennek fényében pedig sem a kvótákról szóló beadvány, sem az EU-Törökország migránscsere-program nem lehet eredményes.

 

A hatóságoknak nem érdeke, hogy megtalálják a gyerekeket

 

Az Yves Pascou agytröszt által kiadott vélemény szerint a bevándorlási és menekültügyi rendszer a rossz: egyszerűen nem arra tervezték, hogy gyerekekkel külön foglalkozzon. Svédországban például nincs egyetlen olyan hatóság vagy felelős hivatal sem, amely a bevándorló gyermekekkel foglalkozna.

 

Forrás: Gettyimages.ie

 

Nevük elhallgatását kérő személyek úgy nyilatkoztak, hogy a hatóságoknak nem érdekük felkutatni a gyerekeket, mert ellátásuk és elhelyezésük több pénzbe kerül, mint a felnőtteké. Olaszországban például napi 45 euróba kerül egy gyerekbevándorló ellátása, plusz 9 euró az iskoláztatása, míg a felnőttekre eső napi kötlség „csak“ 35 euró.

 

Az ENSZ arra figyelmeztet, hogy az idén érkezett migránsok egy harmada fiatalkorú, akik közül a legtöbb felnőtt kíséret nélkül utazik. Tavaly összesen 85 ezer fiatalkorú migráns érkezett a kontinensre. Bár a civil szervezetek 10 ezer főre becsülik az alvilágban alámerült fiatalkorúak számát, a valós adatok valószínűleg ennél jóval magasabbak.

 

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: TheGuardian.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »