10 éven belül 2 millió hektár termőföld válik használhatatlanná Ukrajnában

A globális felmelegedés csökkenti a mezőgazdaság számára elengedhetetlen klímafeltételeket 2 millió hektár ukrán termőföldön – fejtette ki véleményét Tatyjana Adomenko, az Ukrhidrometcentr agrometeorológiai osztályának vezetője.

Szavai alapján az utóbbi 10 évben tapasztalható felmelegedés a világban összességében 1 mázsával növelte a mezőgazdasági földterületek termelékenységét hektáronként.

Azonban a felmelegedés ilyen mértékű üteme és a majdhogynem változatlan mennyiségű csapadék Adamenko véleménye szerint 10-15 év múlva alkalmatlanná teszi Ukrajna egyes területeit a földművelésre. Itt elsősorban a Zaporizsjei, Herszoni, Mikolajivi és Odesszai megyékről van szó – írja a Golos.ua.

A meteorológus emellett hozzátette, hogy ezeket a körülményeket figyelembe véve a kormánynak már most komolyan hozzá kellene kezdenie a mezőgazdasági földterületek öntözési rendszerek megtervezéséhez.

Az ukrán farmerek megfelelő öntözés mellett jelentősen növelhetnék például a szója termést, a jelenlegi 20-22 mázsáról 60-90 mázsára hektáronként – hozta fel példának Adomenko.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: globális felmelegedés, mezőgazdaság, Ukrajna, termőföldek, ukrajnai hírek, ukrán gazdaság, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »