�j rekord: egy �v alatt 726 ezerrel cs�kkent a jap�n n�pess�g

Tavaly 726 ezerrel 125,9 millióra csökkent Japán lakossága, ilyen mértékű fogyásra nem volt példa az összehasonlítható adatok rendelkezésre állása óta.

A múlt évben a Japánban élő japánok száma 619 ezerrel 123,2 millióra esett, a külföldieké 107 ezerrel 2,7 millióra, ez utóbbiaké a pandémia miatt – közölte kedden a japán belügyminisztérium.

Az elhalálozottak száma 2021-ben 1,4 millióval rekordot döntött, a halálozást minden korábbinál kevesebb, 810 ezer születés ellensúlyozta.

Hírdetés

A világ harmadik legnagyobb gazdaságát működtető Japán lakossága 13 éve egyhuzamban fogyatkozik. Az alacsony népszaporulat és a bevándorlók nagyon alacsony száma miatt a szigetország lakossága minden más ipari országénál jobban öregszik – írja a dpa.

A 65 éves vagy annál idősebb lakosok aránya 0,27 százalékponttal tovább emelkedett tavaly, és elérte a rekordnak számító 29 százalékot. Az aktív korúak aránya 0,1 százalékponttal 58,99 százalékos mélypontra süllyedt.

A német hírügynökség szerint egész földsávok ürülnek ki, házak milliói állnak üresen és omladoznak, iskolákat zárnak be.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »