Zűrzavar Kabulban

Zűrzavar Kabulban

Az amerikai kormány fontolgatja, hogy nyomást gyakorol Kabulra a jövő év április 20-ra tervezett afganisztáni elnökválasztás elhalasztása érdekében – írta az MTI a The Wall Street Journalre hivatkozva. Minderre azért lenne szükség, mert Washington szeretné újraindítani a béketárgyalást az afgán kormány és a kormányellenes, szélsőséges tálibok között a 17 éves afganisztáni konfliktus lezárása érdekében.

Az amerikai kormány aggódik, hogy a választás körüli belpolitikai csatározás ártana a békefolyamatnak. Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja több érintettel tárgyal a halasztás ügyében. Kabulban eddig tartózkodóan fogadták a felvetést, s bár a kormány néhány tagja támogatja az ötletet, az elnöki hivatal tegnapi közleményében elutasította az amerikai javaslatot. – A demokratikus folyamatok folytonossága alapkövetelmény – húzta alá Harún Csahanszúri elnöki szóvivő.

– Minden egyéb, az afgánok akaratán kívüli javaslat egyszerűen elfogadhatatlan – tette hozzá. Asraf Ghani államfő arra számít, hogy újabb öt évre meg fogják választani.

Az elnökválasztás elhalasztásán kívül további lehetőségek is felmerültek. Az egyik javaslat szerint a meghatározott időpontban sor kerülne a voksolásra, de az új kormány csak az átmeneti időszakban vezetné az országot, és a béketárgyalások lezárását követően egy olyan kormánykoalíció jönne létre, amelynek már a tálibok is tagjai lennének – mondta egy nyugati diplomata.

Egy másik felvetés szerint össze kellene hívni a nagygyűlést (loja dzsirga), és az választaná meg az új, ideiglenes kormányt, míg a szemben álló felek le nem zárják a konfliktust. Washington szavának nagy súlya van az afganisztáni belpolitikában, mert a kabuli kormány erősen függ az amerikai segélyektől. Ennek ellenére Kabulban ragaszkodnak ahhoz, hogy a végső döntést az afgán vezetők hozzák meg, akik bizalmatlanul tekintenek a rájuk erőszakolt amerikai befolyásra.

Hírdetés

Donald Trump kormányzata idén közvetlen tárgyalásokat kezdett a tálibokkal, miután az elmúlt években Washington hiába próbálta katonai úton megoldani az afganisztáni konfliktust.

A kormánytisztviselők törekvése az, hogy mihamarabb rábírják a tálibokat politikai tárgyalásokra a kabuli vezetőkkel, ám ehhez előbb közös alapot kellene találni a felek között. Az erőfeszítések ellenére a tálibok kiterjedt területeket szereztek meg az országban az elmúlt időszakban. Khalilzad a tervek szerint a jövő héten találkozik tálib vezetőkkel Dohában.

A Nyugat vesztett

A Nyugat elvesztette az afganisztáni háborút, az amerikai és a NATO-jelenlét alatt a közép-ázsiai országban a válság súlyosbodott – jelentette ki Zamir Kabulov, az orosz elnök afganisztáni különmegbízottja Moszkvában. Az MTI által idézett diplomata szerint az amerikai és a NATO-jelenlétnek nemhogy nem sikerült megoldania a problémát, hanem még ki is szélesítette azt. Rámutatott, hogy a kormányellenes, szélsőséges tálibok folyamatosan növelik jelenlétüket, amely 2001 óta a semmiről az ország területének 60 százalékára nőtt. Úgy vélte, hogy a régió olyan hatalmai, mint Oroszország, Kína, Pakisztán és Irán, erősen érdekeltek a konfliktus lezárásában, és ezért abban az eddiginél nagyobb szerepet kell játszaniuk.

Magyar Idők


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »