Zuhan a liberálbal támogatottsága – még az abszolút média-túlsúly ellenére is

Júliusban a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP és a Jobbik egyaránt 3-3 százalékponttal növelte népszerűségét áprilishoz képest: az előbbi támogatottsága 27-ről 30 százalékra, míg az utóbbié 11-ről 14 százalékra nőtt. A baloldal lejtmenete megállíthatatlannak tűnik, a teljes népesség körében az MSZP-t már a szavazók egytizede sem támogatja.

Magyar Menedék - Ősmagyar

A szocialisták támogatottsága 10-ről 8 százalékra esett. A többi, kisebb balos ellenzéki párt tábora nem változott. A Demokratikus Koalíció 5, az LMP 3, az Együtt 1 százalékon áll, a PM támogatottsága pedig lényegében csak mikroszkóp segítségével mérhető.

A teljes népesség körében tehát most a következő a helyzet (zárójelben a két előző mérés eredménye)

FIDESZ: 30 (27, 31)
JOBBIK: 14 (11, 12)
MSZP: 8 (10, 7)
DK: 5 (4, 3)
LMP: 3 (2, 2)

A pártot választani tudók körében is hasonló tendenciák mutatkoznak. A kormánypártok 47-ről 49 százalékra erősödtek, a Jobbik tábora pedig 20-ról 22 százalékra nőtt.

Az MSZP a pártválasztók körében még a teljes népességnél mértnél is nagyobbat zuhant. A negyedévvel ezelőtti kutatáshoz képest 18-ról 13 százalékra estek vissza.

A baloldali és liberális törpepártok közül egyedül Gyurcsányék parlamentbe jutása tűnik jelenleg biztosnak. Ha most vasárnap kellene döntenünk akkor a kutatás szerint így nézne ki az eredmény (záróljelben az előző két mérés eredménye)

FIDESZ: 49 (47, 54)
JOBBIK: 22 (20, 20)
MSZP: 13 (18, 12)
DK: 8 (7, 6)
LMP: 4 (4, 4)

A Tárki közleményében kiemelte: a kormánypártok vezető pozícióját továbbra sem veszélyezteti a többi parlamenti párt, sőt áprilishoz képest kissé még növelni is tudták a szavazótáborukat, hozzátéve: a második helyen álló Jobbik is hasonló mértékben bővült. Az MSZP leszakadóban van, különösen a pártválasztókra vetített adatok alapján – írták.

A tanácstalanok azonban még így is messze a legnépesebb csoportot alkotják ma Magyarországon.

A személyes megkérdezésen alapuló adatfelvételt július 15. és 24. között végezték mintegy ezer ember felkeresésével, a véletlen minta reprezentálja az ország felnőtt lakosságát – olvasható a közleményben.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »