Zúgott a tömeg: „Mise után meccsre mennék!"

Zúgott a tömeg: „Mise után meccsre mennék!"

Európa legliberálisabb nyitvatartási szabályának nevezte a magyart a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke vasárnap Budapesten, az érdekképviselet demonstrációval egybekötött sajtótájékoztatóján.

Sáling József kifogásolta, hogy a Munka törvénykönyvének módosítása után a korábbi 100 százalékos vasárnapi pótlékot 50 százalékra csökkentették. Leszögezte: a szakszervezet követeli

a 100 százalékos pótlék visszaállítását, az önkéntes alapú vasárnapi munkavégzést, és hogy legalább két pihenőnap vasárnapra essen.

A kereskedelmi dolgozók jelenlegi létszámával, a munkaerő minőségével nem oldható meg a vasárnapi nyitva tartás – mondta.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a kereskedelemben dolgozók többsége minimálbérért, vagy szakmunkásbér-minimumért dolgozik, ami a minimálbérért foglalkoztatottak esetében azt jelenti, hogy a napi 8 óra munkával a megélhetéshez szükséges összeget sem tudják hazavinni. A rendezvény végén Sáling József és Buday Pálné, a KASZ alelnöke együttesen adták át a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselőjének a szakszervezet követeléseit tartalmazó petíciót.

Aláírásgyűjtés a petícióhoz a KASZ tüntetésén 2016. április 17-én az NGM előtt Fotó: Végh László / Magyar Nemzet

A petícióban a KASZ, a korábban említetteken kívül azt követeli, hogy

a bevásárlóközpontokban dolgozók is legyenek jogosultak vasárnapi pótlékra, a munkáltatók biztosítsák a megfelelő létszámot a munkahelyeken, legyen egy műszakos vasárnapi munkavégzés, a boltok december 24-én és 31-én legkésőbb délben zárjanak be, és csökkentsék a munkabérre rakódó terheket.

A demonstráció résztvevői „Mise után meccsre mennék!”, „Emberek vagyunk, nem bábok!”, „Nem kérünk a vasárnapi kényszermunkából!” feliratú táblákat tartottak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »