Zugló hatástanulmányt kér a múzeumi negyedről

Zugló vezetése aggodalommal értesült arról, hogy a kormányhivatal nem tartja szükségesnek környezeti hatásvizsgálat lefolytatását a Városligetben a Közlekedési Múzeum újjáépítése és mélygarázs kialakítása miatt – írta a XIV. kerületi, az ellenzéki Karácsony Gergely (Párbeszéd) vezette önkormányzat az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében.

A szintén párbeszédes Szabó Rebeka, az önkormányzat környezetvédelemért felelős alpolgármestere már korábban kérte a kormányhivatalt, hogy végezze el a vizsgálatot, mivel szerinte az építkezés hatással lehet a Városliget és környéke talajvízviszonyaira. Szabó szerint a lég- és zajszennyezés pedig a környék lakóinak életére lehet ártalmas.

„Jelen határozatának indoklásában maga a kormányhivatal is elismeri”, hogy egyelőre sem az építkezésnél alkalmazott technológia, sem a későbbiekben alkalmazandó légkezelő berendezések üzemelése nem ismert, mégis kijelenti, hogy ezeknek nem lesz jelentős hatása. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a Városligethez közeli társasházak képviselői féltik a lakóházakat, ezért kérik a Városliget Zrt.-t ezek állapotvizsgálatát.

Nemcsak a zuglói önkormányzat, de Levegő Munkacsoport is környezetvédelmi hatástanulmányt kért a munkálatok, valamint a Hermina-garázs építése miatt. A zuglói alpolgármester szerint a Közbeszerzési Értesítőből az is kiderült, hogy bontás közben módosították az új Közlekedési Múzeum terveit, ami a tervezettnél 13 százalékkal nagyobb méretet, újratervezett közműveket és nettó 200 millió forinttal megdrágult tervezési költséget is jelent.

Az új favédelmi terv készítése is arra utal, hogy a megnövekedett szintterület „még több fát sodorhat veszélybe” – tették hozzá.

Hangsúlyozták: Zugló önkormányzata ezért fellebbez a kormányhivatal határozata ellen, és a kerület polgárai érdekében továbbra is kéri a környezeti hatásvizsgálat elvégzését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »