Zsíros sérelemdíj: az nem zavarja a modellt, ha a fél ország nézi a fenekét, de az igen, ha jobbikos oldalon látható magyaros ruhában

Zsíros sérelemdíj: az nem zavarja a modellt, ha a fél ország nézi a fenekét, de az igen, ha jobbikos oldalon látható magyaros ruhában

A Jobbik Facebook-oldalára 2014. május 12-én kikerült egy montázs, amelyen Conchita Wurst, az ismert „transzvesztita előadóművész”, valamint egy magyar modell – a későbbi felperes, Zsíros Anna – látható, utóbbi magyaros öltözékben, „Válasszatok!” felszólítás kíséretében.

A modell (vagy annak ügyvédje) tudomást szerzett a képről, majd jogi képviselőjén keresztül kérte, hogy vegyék le a vonatkozó hirdetést a párt Facebook-oldaláról, mivel annak használatához ügyfele nem adott engedélyt. Az oldal üzemeltetői ennek természetesen azonnal eleget is tettek.

Azonban az ügy ezzel nem zárult le.

Egy tavaly júniusi egyeztetés során a párt elismerte a hibát, ezért Zsíros Annának 400 ezer forint „sérelemdíjat” fizettek ki, valamint Vona Gábor személyes sajnálatát fejezte ki a történtek miatt.
Úgy tűnik, azonban ez sem volt elég.

Megérezve a pénzszagot, Zsíros Anna jogi képviselőjén keresztül további 4 millió 600 ezer forintot (és ezen összeg 2014. május 12. napjától számított késedelmi kamatát) követel a kép miatt. A modell jogi képviselete szerint ugyanis Zsírost jelentős anyagi hátrány érte azáltal, hogy a Jobbik által kirakott montázs (amit amúgy nem a párt készített „önálló életre kelt, az internetről kiirthatatlan”, valamint hogy „a megosztások és like-ok alapján gyakorlatilag az egész magyar internethasználó közösség látta vagy láthatta a képet.”

A felperes keresetlevele szerint mivel Zsíros „a legnagyobb világmárkák és számos hazai cég, valamint a televízió által is naponta foglalkoztatott, sikeres modell”, ezért az ő esetében „a jogsérelem következményei hatványozottabban jelentkeznek, mivel a modell a magánszférában tevékenykedik, a fénykép miatt kínos magyarázkodásba kényszerült.”

Ez azonban nem volt elég, a modell jogi képviselete szabályos politikai kinyilatkoztatást is tett: „A politikai kontextus már önmagában sérelmes tényén felül jelen esetben hangsúlyos, hogy alperes a legmegosztóbb ideológiát képviselő politikai csoportosulás, amivel összefüggésbe kerülni a magánszférában tevékenykedő független gazdasági szereplőknek nem kívánatos, és amely párttal az összefüggést a felperest foglalkoztató multinacionális cégek és ügynökségek igyekszenek elkerülni.”

Hírdetés

Conchitáról pedig azt írják: „a transzvesztita osztrák énekes, aki enyhén szólva megosztó és sokakban negatív képzettársításokat felidéző személyiség, mely tény már önmagában is jelentős mértékű jogsérelmet jelent felperes oldalán.”

Az ötmilliós (plusz kamatok) „sérelemdíjért” való küzdelem közepette azonban láthatóan a modell és jogi képviselője igyekszik elkerülni a nyilvánosságot, ami érthető is: „felperes nem kívánja a megrendelői oldal figyelmét még jobban felhívni a kifogásolt kép megjelenésére, mely tanúbizonyítások lefolytatása esetén nyilvánvalóan megtörténne.” Csakhogy azzal, hogy ekkora összeget követelnek a Jobbiktól, a párt jogi képviselete szerint a konkrét sérelmet és bekövetkezett anyagi hátrányt bizonyítani is kéne (ahogyan a kínos magyarázkodásokat is) ehhez pedig bizony további tanúmeghallgatások kellenek, például a hazai média- és modellügynökségek tanúként való meghallgatásával.

A felperes keresetlevelében azonban elismeri, lehetetlen bizonyítani, hogy a kérdéses felvétel miatt maradtak-e el felperesnél megrendelések, és ha igen, milyen mértékben.
A Jobbik jogi képviselője szerint a felperest a már megfizetett 400 ezer forintnál komolyabb sérelem nem érte, ráadásul egyetlen konkrét eset sem ismert. Továbbá mivel mindössze néhány napig volt elérhető a párt Facebook-oldalán, ezért magasabb sérelemdíjra nem jogosult.

A modell (aki az első tárgyaláson sajnálatos módon „rosszullét miatt” nem jelent meg) és ügyvédje tehát „zárt ajtók” mögött nyernék meg a pert, illetve a rendkívül nagy összegű sérelemdíjat, de a perrel járó sajtónyilvánosságot már szeretnék elkerülni. Csakhogy a kettő együtt nem fog menni. A következő tárgyalás májusban lesz – olvasható az alfahir.hu-n.

Szelektív érzékenység

Mi pedig utánanéztünk, valóban annyira érzékeny-e Zsíros kisasszony lelkivilága, hogy csak ötmillió forint tudja megvigasztalni, amiért egy hazafias párt oldalán szerepel a nemzeti értékeink és a normalitás megtestesítőjeként.

Nos, nem tűnik annyira törékeny lelkűnek, az alább látható képeken szinte mindent megmutat magából, miközben arról cseverészik, hogy a feneke vagy a melle jobb, hogy nem hord melltartót, és hogy ha véletlenül mégis van rajta, amikor lefektetik, akkor inkább kikapcsolja, hogy ne kelljen matatnia a „partnernek”.

Az érzékenység tehát meglehetősen szelektív: a jelek szerint csak a nemzeti értékek és politizálás, valamint a normalitáspártiság ellen irányul…


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »