Zsinagógára megint dől a közpénz – ez antiszemita ország, ugye?

Kezdődik a szegedi új zsinagóga rekonstrukciójának második üteme, a tervek szerint 2017 márciusára befejeződő felújítást a kormány egymilliárd forintos támogatása teszi lehetővé – közölte a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke csütörtökön a csongrádi megyeszékhelyen.

Magyar Menedék - Ősmagyar

Lednitzky András sajtótájékoztatóján elmondta, a világ tíz legszebb zsinagógája közé tartozó épületet Löw Immánuel rabbi iránymutatása alapján Baumhorn Lipót tervezte. 1900-1902 között Szeged harmadik zsinagógájaként készült el, ma a magyar szecesszió egyik meghatározó műemléke.

A rekonstrukció első ütemében a két beszakadt torony helyreállítása valósult meg 50 millió forintból – tudatta az elnök.

Lednitzky András reménykedik benne, a felújítás második üteme után megújulhat Európa negyedik legnagyobb zsinagógájának belseje is. A belső épületszerkezet megerősítéséhez, a tornyok belső szigeteléséhez, a megrongálódott tető miatt kialakult számtalan beázás kijavításához 1,4 milliárd forintra lenne még szükség – tette hozzá. A LENNE SZÜKSÉG – EZ KÉRÉS, VAGY PARANCS AZ ILLETÉKESEKNEK?


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »