Zsidó származású szavazókkal erősítene a francia szélsőjobb

Zsidó származású szavazókkal erősítene a francia szélsőjobb

A francia szélsőjobboldali Nemzeti Front zsidó szavazókat nyerne meg magának a választások előtt, de ehhez semlegesítenie kell a kritikus hangokat. Mindenesetre egy közös téma már van a reménybeli új választókkal.

Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője elhatározta, hogy a 2017-es választások előtt új szavazókat szerez magának: méghozzá a franciaországi zsidóság egy részét szeretné maga mögé állítani – írja a Politico európai kiadása.

A párt egy olyan nonprofit csoport elindítását tervezi, amelynek a célja a francia zsidó kisebbség megnyerése lenne, de nem közvetlenül a párt pénzelné azt. A szervezet azokkal venné fel a harcot, akik megpróbálják „besározni” a Nemzeti Frontot.

Le Pen a múlt évben ugyanis összerúgta a port a francia zsidók fő ernyőszervezete, a CRIF vezetőjével, aki arról beszélt, hogy a zsidók tömegesen fogják elhagyni az országot, hogyha a Nemzeti Front hatalomra jut, illetve abban az esetben is, ha az iszlám törvénykezést kényszerítenék rá a lakosságra.

Válasz a kritikákra

Az új csoportot pont azért hoznák létre, hogy a CRIF kritikáira választ adjanak. „A francia zsidó közösség sok tagja nem ért egyet a CRIF nézeteivel, és nem akarja azokat birkaként követni” – mondta a szervezet vezetője, Michel Thooris, aki szerint alternatívát kínálnak majd ezeknek az embereknek. Thooris egyébként a Le Monde szerint izraeli szélsőjobboldali csoportokhoz köthető (emellett a Nemzeti Front tagja is), ami külön pikantériát és megvilágítást adhat az ügynek.

A történet azért is érdekes, mivel Marine Le Pennek még most is küzdenie kell apja örökségével, akitől 2011-ben átvette a párt irányítását. Jean-Marie Le Pent ugyanis gyakran vádolták antiszemitizmussal, emlékezzünk csak arra a kijelentésére, miszerint a náci gázkamrák csak a „történelem apró részletei”.

Igaz azonban az is, hogy Marine Le Pennek a fundamentalista iszlámot támadó kijelentései eddig is sok zsidó származású francia körében voltak népszerűek, akik komolyan aggódnak az elmúlt hónapok terrortámadásai miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »