Zsidó fal a föld alatt

Izrael több méter magas és több tucat méter mélyen a föld alá nyúló biztonsági betonfalat épít a Gázai övezet köré, aminek költségét nagyjából kétmilliárd sékelre (mintegy százötven milliárd forintra) becsülik – írta csütörtökön a ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét

A föld alatti fallal az a céljuk, hogy elzárják a titkos alagutakat. A lap szerint régebben úgy vélték, hogy egy efféle betonfal több tízmilliárd sékelbe kerülne (sok száz milliárd forint), de a legfrissebb számítások szerint meg lehet építeni már 2,2 milliárd sékelből is.

A fal hatvan kilométer hosszan követi majd a Gázai övezet határát. Ez immáron az övezet körüli harmadik védelmi vonal lesz. Az elsőt az oslói egyezmény után a kilencvenes években húzták fel, a másodikat pedig 2005-ben, a gázai övezeti kivonulás idején, de ezek még nem jelentettek védelmet az alagutak ellen.

Szerdán a védelmi minisztérium egyik vezetője újságíróknak kifejtette, hogy a következő összecsapás egyben az utolsó is lesz a Hamásszal. Hangsúlyozta: “nem tudjuk vég nélkül folytatni a kifárasztó háborút, és ezért a következő konfliktus lesz az utolsó a Hamász uralma szempontjából a Gázai övezetben. Nem keresünk kalandokat, de elkerülhetetlen az összecsapás a Hamásszal. Ez egy folyamatosan növekvő veszély, amelyre fel kell készülnünk “- tette hozzá a védelmi minisztérium meg nem nevezett felelőse.

Ezzel egy időben az izraeli hadsereg falat épít északon, a libanoni határ civil településekhez közeli szakaszain is, mert a libanoni síita Hezbollah szervezetet irányító Haszan Naszrallah sejk azzal fenyegetőzött, hogy megtámadja és egy-két napra fennhatósága alá vonja a határ menti izraeli falvakat.

Hunhír.info – MTI nyomán


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »