Zsarolóvírus – Brit bűnüldözési hatóság: senki ne fizessen a hackereknek

A szervezett bűnözés ellen küzdő brit hatóság arra szólította fel hétfőn a kibertámadás célpontjává vált számítógépek üzemeltetőit, hogy semmiképpen se fizessenek a zsarolóvírus terjesztőinek.

 

A megtámadott számítógépeken megjelenő üzenetek 300 dollárnak megfelelő összeget követelnek a bitcoin nevű virtuális valutában a vírus által hozzáférhetetlenné vált adatok feloldó kódjáért.

 

A négy éve alakult brit Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) – amelyet a hasonló profilú amerikai nyomozóintézmény után a köznyelv a brit FBI-ként emleget – hétfői rövid Twitter-üzenetében azonban közölte: fizetség esetén sem garantálja semmi, hogy a ransomware típusú vírussal végrehajtott támadás elkövetői valóban elküldik a feloldó kódot, amelyekkel ismét hozzáférhetővé válnak a zárolt adatok (ransom angolul váltságdíj).

 

Időközben egy 22 éves brit fiatalnak sikerült megállítania a vírus további terjedését. A támadás óta eltelt 48 óra alatt nem aludt, az újságírókat azóta kerüli, attól tart ugyanis, hogy megfenyegetik és családja is veszélyben lehet.

 

MTI/DenníkN

 

Nyitókép: DenníkN


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »