Zsaroló vírus bénította meg a veszprémi kórházat

Zsaroló vírus bénította meg a veszprémi kórházat

MTI nyomán

Zsaroló vírus bénította meg péntek délelőtt a veszprémi kórház informatikai rendszerét, szombatra azonban sikerült hatástalanítani, így helyreállt minden szolgáltatás – tájékoztatta a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház orvos-igazgatója az MTI-t.

Dávid Gyula elmondta, hogy a vírus miatt pénteken nem tudták biztosítani az előjegyzett ellátást, a sürgősségi ellátás azonban kézi dokumentációval folyamatosan, zavartalanul működött.

Hozzátette: a rendszert nem érte közvetlen támadás, a vírus valószínűleg e-mailen jutott be a hálózatba. A betegek adatai nem voltak veszélyben, mert elkülönítve tárolják őket. 

Az alapműködést fenn tudták tartani a kórházban, de leleteket nem írtak. A vírus továbbterjedésének megakadályozása érdekében az egész hálózatot le kellett állítani – mondta.

Dávid Gyula jelezte: az ilyen támadás a világban egyre gyakoribb, hazai intézményekben is előfordult már. 

A zsarolóvírusok jellemzően zárolják, hozzáférhetetlenné teszik a gépen lévő fájlokat és pénzt követelnek a felhasználótól a zár feloldásáért.

“Nemcsak egyszerűbb, de sokkal hangzatosabb is a magyar kórházakban uralkodó szörnyű állapotokat okolni a kórházi fertőzésekért, mint beismerni, hogy az orvosok egy része egyszerűen nem mos kezet” – írta a minap egészen elképesztő cikkében Haiman Éva, a kormánypárti Magyar Idők újságírója, ő biztos úgy gondolja, hogy a mostani vírusfertőzés is emiatt történt!


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »