Zsákutcában az észak-erdélyi sztráda bihari szakasza

Zsákutcában az észak-erdélyi sztráda bihari szakasza

Bár a nyár elején még úgy tűnt, hogy sokévnyi huzavonát követően sínre kerül az észak-erdélyi autópálya Bors–Berettyószéplak-szakasza, s újrakezdik a munkát az évek óta parlagon álló építőtelepen, újra teljes a kilátástalanság, miután a közlekedési minisztérium hétvégén közleményben tudatta, hogy felbonthatja a szerződést a kivitelezővel – számol be Bálint Eszter a kronika.ro-n.

A Bihar megyei szakaszon az amerikai Bechtel által elkezdett munkálatok befejezésével még 2015 májusában megbízták a versenytárgyalásból győztesként kikerült Corsán–Corviam Construccion, Consinit, Road Consulting & Design Solution és Via Design társulást, ám máig nem történt egyetlen kapavágás sem. Sorin Buşe közlekedési miniszter éppen ezért a hétvégén elégedetlenségének adott hangot, és Bukarestbe hívatta a 60 kilométeres szakasz megépítését vállaló spanyol vállalat vezetőit, hogy a projekt jövőjéről egyeztessenek.

Mint a közlekedési tárca hétvégi közleménye is emlékeztet, az Országos Közút- és Autópályakezelő Társaság (CNADNR) 2015 júniusában adott ki rendeletet a tervezési és kivitelezési munkálatokra. A műszaki terv utolsó verziója ellenben mindössze idén augusztus elején érkezett meg jóváhagyásra a minisztériumba.

Két hetet kapnak

Jelen pillanatban viszont már semmi nem akadályozza az építőt a munkálatok megkezdésében, mi több, előleget is kaptak az útépítő hatóságtól, ám az ígéretek ellenére nem történt semmiféle előrelépés. A közlekedési miniszter szerint pedig ilyen körülmények között nem folytatódhat a partnerség. „Amennyiben szeptember 15-éig nem kezdődik el a munka, nem zárjuk ki a szerződésbontás lehetőségét, mivel azt szeretnénk, ha ez a projekt haladna” – szögezte le Sorin Buşe.

A közlekedési miniszter egyébként szombaton munkalátogatáson volt Bihar megyében, s akkor még az Ebihoreanul.ro hírportál közlése szerint arról beszélt, hogy hamarosan indulhat a munka a Bors és Berettyószéplak közötti szakaszon, a licitet megnyerő cégtársulásnak ugyanis immár megvan valamennyi szükséges engedélye. „A dolgok mozgásba lendültek. Mintegy két héten belül az építőcégnek késlekedés nélkül mozgósítania kell magát” – idézi a portál a szaktárcavezetőt.

Régóta tart a huzavona

Amint arról beszámoltunk, a nyár eleji ígéretek még arról szóltak, hogy július elején elrajtol a munka a Bihar megyei sztrádaszakaszon. Noha június végén Cătălin Homor, az Országos Közút- és Autópálya-kezelő Társaság vezérigazgatója és Dan Costescu korábbi közlekedésügyi miniszter is arról biztosított mindenkit, hogy a 2013-ban leállított projekt kivitelezése végre jó úton halad, most úgy tűnik, hogy az illetékesek nem voltak teljesen őszinték. Kiderült ugyanis, hogy múlt hónapban helyszíni ellenőrzést végzett az Országos Építkezési Felügyelőség (ISC), amely számos rendellenességet talált, Cătălin Homor és Dan Costescu azonban a vizsgálat lezárása után alig két nappal tett nyilatkozatában nem említette ezt.

A Digi24 hírtelevízió a felügyelőség közleményére hivatkozva közölte: a hatóság június 23. és 27. között végzett ellenőrzést az építőtelepen, a szakértők pedig megállapították, hogy egyrészt a 2014–2015-ben megvalósított műszaki szakértői vizsgálatok nem voltak kielégítőek, másrészt azóta sem végezték el azokat a karbantartási és javítási munkálatokat, amelyeket a szakvéleményezések előírtak. A felügyelőség arra is rámutatott: a már megépített sztrádarészeken több helyen repedéseket, felgyülemlett vizet, az elemek megrozsdásodását fedezték fel, az illetékesek pedig a szándékos rongálás okozta károkat sem javították ki.

A tetemes károkat elsősorban az okozta, hogy miután a CNADNR 2013-ban felbontotta az amerikai Bechtel vállalattal – amely az eddig elkészült rövid szakaszt megépítette – a kivitelezési szerződést, mostanáig semmilyen intézkedést nem tettek az állagmegőrzés érdekében, így az elkészült részeket semmi nem védte például az időjárás viszontagságaitól. Az ellenőrök négy vagy akár hat évvel ezelőtt vásárolt építkezési anyagokat is találtak, amelyek ugyancsak rendkívül leromlott állapotban vannak, így elképzelhető, hogy ezek egy része egyszerűen használhatatlan. A Digi24-nek nyilatkozó szakértő szerint a Bors és Berettyószéplak közötti autópálya építését minden bizonnyal csak jövő év márciusában folytatják.

Mint ismeretes, a Nagyváradot Brassóval összekötő 415 kilométeres észak-erdélyi autópálya megépítésére a román hatóságok 2003-ban kötöttek szerződést az amerikai Bechtel vállalattal, amit – a szerződést kifogásoló Európai Unió támogatása híján – kizárólag a román költségvetésből lehetett pénzelni. Mivel a finanszírozás akadozása miatt egy évtized alatt csak a Kolozsvár mellett elhaladó 52 kilométeres Gyalu–Aranyosgyéres-szakasz épült meg, Bukarest 2013-ban felbontotta a szerződést az amerikaiakkal. Máig csak ezen a szakaszon lehet egyébként közlekedni, s ugyan néhány helyen jelenleg is zajlik az építkezés, idén biztos nem adnak át új sztrádaszakaszt a forgalomnak – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »