Zrínyi Törökhonban – Elszállítják a szigetvári szobrot

Zrínyi Törökhonban – Elszállítják a szigetvári szobrot

Bronzból történő újraöntés céljából Törökországba szállítják a szigetvári Magyar–Török Barátság Parkban található Zrínyi Miklós-szobrot. 

zrsz_b(fotó: MTI)

Az alkotást csütörtökön emelték ki a helyéről és indították útnak a magyarországi településről. A TIKA – Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség Budapesti Programkoordinációs Irodájának tájékoztatója szerint az 1994-ben épült emlékparkban található Zrínyi Miklós-szobrot üvegszál-erősítésű műanyag felhasználásával 1996-ban készítette el Metin Yurdanur török szobrász.

A magyar fél kérésére Zrínyi Miklós szobrát bronzból történő újraöntés céljából Metin Yurdanur törökországi műhelyébe szállítják – írták. A TIKA tájékoztatása szerint a felújított Zrínyi-emlékmű mintegy három hónap múlva kerül vissza a szigetvári Magyar–Török Barátság Parkba. Az írásos összefoglalóban arra is kitértek, hogy a Zrínyi-szobor felújítása mellett a park is teljesen megújul.

Annak szeptemberre tervezett megnyitójára – a szigetvári csata 450 éves évfordulójára szervezett emlékév egyik fő eseményére – Áder János magyar, Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfőt is várják. Metin Yurdanur szobrászművész újságíróknak elmondta, a műanyagból készült Zrínyi-szobor lesz az új, bronzból készülő alkotás sablonja.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »