Zombor: Megalakult az új képviselő-testület

Zombor: Megalakult az új képviselő-testület

Megtartotta alakuló ülését Zombor város 61 tagú új képviselő-testülete. Ahogyan az várható volt, változások történtek az előző felálláshoz viszonyítva. A testület elnöke dr. Zoran Parčetić, aki mindeddig a városi tanács tagjaként egészségügyi és szociális kérdésekkel foglalkozott. A polgármesteri széket az eddig a közigazgatási hivatal élén álló Dušanka Golubović foglalta el. Mindketten a Szerb Haladó Párt (SNS) tagjai, ahogyan helyetteseik is.

Ami a magyar képviseletet illeti, ugyanannyi mandátumot sikerült szereznie a két pártnak az áprilisi választásokon, mint előző alkalommal: a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) három, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) pedig egy képviselője van. Az utóbbi ellenzékiként tevékenykedik.

A szocialisták (SPS) mostantól szintén ellenzékből próbálnak majd beleszólni a döntéshozatalba, s hogy erre igencsak készülődnek, az a hatfős képviselői csoport vezetőjének többszöri felszólalásából nyilvánvalóvá vált. Borislav Staničkov eddig a tanács elnöki posztját töltötte be. Egyébként a tavaszi választásokon a 61-ből 30 helyet megszerző Szerb Haladó Párt után az SPS szerzett legtöbb szavazatot.

Annyi már ezen az első, alakuló ülésen kiderült, hogy együttműködő partnerként kezdik megbízatási idejük töltését az SNS, a Szerb Radikális Párt (SRS), a Szerb Megújhodási Párt (SPO), valamint a Vajdasági Magyar Szövetség. Összesen 42 képviselőjük foglal helyet az üléstermi padokban. A szocialisták mellett az ellenzéki oldalt erősíti a Sombor za sve polgári csoport, a Demokrata Párt (DS) és koalíciós partnerei, a Saša Radulović vezette Elég volt! csoportosulás, az Orosz-Szerb Mozgalom, továbbá a VMDK.

Az ülésen megválasztották a városi tanácsot is, amelynek kilenc tagja közül hatan a haladók soraiból valók, míg egy-egy tag a radikálisok, az SPO, illetve a VMSZ színeit képviseli. Ez utóbbi a bácsgyulafalvi Jankovits Szilárd, aki párttársának, Szakács Csabának a helyére került, ő pedig ezentúl a tíz tagú városi káderbizottságban tevékenykedik egyedüli magyarként.

A polgármester asszony igencsak bőven ismertette a terveket: első helyen áll az infrastrukturális beruházás, amelynek célja csábítóvá tenni a befektetők számára Zombort. Azt ígérte, az eddiginél alaposabban ellenőrzik majd a közpénzek költését, főképp a közvállalatokban és a közintézményekben, valamint a város támogatta civilek esetében is. Mint mondta, elkerülhetetlen a racionalizálás folytatása, ami alatt, sajnos, nyilvánvalóan a közpénzelésű munkahelyek számának csökkentése értendő.

Megkérdeztük a két magyar párt illetékesét is, milyen tervvel, ambícióval tekintenek az elkövetkezendő négy esztendőre.

Dr. Goretić Vámoser Györgyi, a VMSZ képviselői csoportjának vezetője válaszában elmondta, pátja a választások elé világosan megfogalmazott programmal indult. Ezt a programot szeretnék megvalósítani. Prioritást élvez a vízellátási gondok megoldása a falvakban, emellett nagy hangsúlyt fektetnek majd az egészségügyre, illetve az oktatásra.

Szladek László, a VMDK képviselője kijelentette, ambícióban nincs hiány, de eléggé szűkösek a lehetőségek az ellenzéki oldalon politizálók számára, viszont arra a jövőben is törekedni fognak a VMDK-sok, hogy mindenhol, ahol szükséges hozzászóljanak a kisebbségi kérdésekhez, mindezt a magyarság helyzetének jobbítása érdekében.

Rövidesen bizonyára az is kiderül, kik a várományosai a polgármester-segédi és egyéb posztoknak.

Miközben a megyeházán sürgölődő politikusokat a pozíciók megszerzése foglalkoztatja leginkább ezekben a napokban, az utca emberét más már szinte nem is érdekli, mint a puszta megélhetés. A polgárok körében, akiktől azt kérdeztük, hogy ők vajon mit remélnek a közeljövőben, az optimizmus leghalványabb jele sem tapasztalható. Zombor olyan mélyponton van, ahonnan nagyon nehéz lesz elrugaszkodnia. A privatizáció rendkívül sikertelen volt, már az elmúlt évek során rengetegen maradtak megélhetés nélkül és most újabb elbocsátások vannak folyamatban. Semmilyen elhelyezkedési lehetőség sincs. Soha nem látott méreteket öltött a szegénység. Nem zajlik, hanem dübörög az elvándorlás. A városhoz tartozó falvak elnéptelenedtek, de Zombor belvárosában is nem egy olyan utca található, ahol már csak néhány idős személy lakik.

A magyarság helyzete fokozottan kritikus, hiszen tavaly év vége óta sorra szűntek meg a nemzetiségi intézmények, először októberben elnémult a Zombori Rádió s vele a magyar adás, újévtől nem jelenik meg a 45 évet megélt Dunatáj hetilap, egy hónappal ezelőtt végképp búcsút intett tizenöt évig hűséges közönségének a Berta Ferenc Zsebszínház, de ami mindennél vészjóslóbb: a város történetében az idén első ízben nincs magyar elsős az iskolában.

FCZS


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »