Zolo Mikeš: Az oroszok feláldozták Lajčákot, Fico meg leégett

Miroslav Lajčák erős oldala az ENSZ-főtitkári posztért vívott versenyben az volt, hogy már az elejétől kezdve lényegében senkinek sem volt útban. Fico megalázkodása Putyin előtt ezt megváltoztatta. Lajčákot az amerikaiak és a britek vétózták meg, és Moszkva – mint annyiszor a történelem során – végül feláldozott minket.

 

A „bolygó igazgatójának” megválasztása kicsit más szabályok szerint zajlik, mint ha a Facebookon gyűjtenénk a lájkokat. Ebben az esetben teljesen mindegy, hogy mennyi ember kedveli az adott jelöltet. A fináléban az számít, hogy az erős ötök közül senkinek se legyünk útban.

 

Miroslav Lajčák e tekintetben jó lapokkal rendelkezett, volt mit ajánlania mindkét oldalnak.

 

Lajčák kettőssége először előny volt…

 

A szlovák külügyminiszter Moszkvában tanult, majd olyan országokban tevékenykedett, amelyek a NATO-hoz tartoztak. Az egész választás tehát alakulhatott volna úgy is, hogy az oroszok megvétózzák a nyugatiak Guterresét, az amerikaiak meg az  [oroszok] szerb Jeremicset – és mint kompromisszumos megoldás feltűnt volna a harmadik lehetőség, Lajčák. (…)

 

Szóval így is történhetett volna, ha a játékba nem avatkozik be Robert Fico szlovák kormányfő, és nem barmolja el az egészet – kétszer is.

 

…de a kétszínű Ficot senki sem kedveli

 

Fico a Putyinnál tett látogatása során, az Oroszországgal szembeni szankciók felfüggesztésének szükségességéről tett kijelentései voltak a nyilvánvaló okai annak, hogy Lajčákból végül nem lett ENSZ-főtitkár.

 

Hiszen ugyanez a Robert Fico az amerikaiak által javasolt szankciókat más uniós tagállamokkal együtt előbb megszavazta, majd ostobán elárulta nyugati partnereit Moszkvában.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Robert Fico szlovák miniszterelnök a a Kremlben – 2016. augusztus 25. Forrás: oilnewsfeed.com

 

Csakhogy nem ez volt Fico első esete. Az amerikaiaknak és a briteknek elegük lett, és Lajčák ellen foglaltak állást. És persze az oroszok, akik Ficot többek között a Guterres elleni vétóról is biztosították, végül mégsem álltak mellénk.

 

(…) Fico, a „diplomácia mestere” pedig a vesztes politikus benyomását keltette, akit az oroszok kihasználtak, és amikor már nem volt rá szükségük, ejtették. Nyilvánvaló bukás.

 

A migránsok védelmezője a pozíciót inkább megérdemli

 

Lajčákon és a szlovákokon kívül másnak ez nem kell, hogy fájjon. Objektíve megállapítva, António Guterres a migránsválság idején jobb főtitkár lesz.

 

A hosszú ideje ENSZ menekültügyi főbiztosaként tevékenykedő portugál ebben a helyzetben kedvezőbb választás, mint egy olyan ország jelöltje, ahol a kormányfő a menekültellenességével épített karriert. Itt barmolta el Fico először Lajčák esélyeit. (…)

 

Aktuality.sk, Komentár Zola Mikeša: Rusi Lajčáka obetovali. A Fico pohorel

Nyitókép: Sme.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »