Zöldügyi biztos: A fák ki nem vágása a Liget halálát jelentené

Zöldügyi biztos: A fák ki nem vágása a Liget halálát jelentené

A Városliget halálát jelentené, ha nem vágnák ki azokat a fákat, amelyeket szükséges – ezt mondta a zöldügyi biztos az általa összehívott civil fórumon. Persányi Miklós beszéde után a zöldek egy része kivonult a teremből, mondván: a múzeumi negyed terveit alapjaiban elutasítják. A tájépítészeti tervek megvalósítását felügyelő Persányi több mint száz, a Városliget átalakításában érintett szervezet számára hirdetett találkozót.

Demonstrációval hangolt a Liget-projektről összehívott egyeztetésre a civilek egy csoportja. „Ezen a fórumon nem lehet megkérdőjelezni a múzeumnegyed programot. Csak arról lehet majd eszmét cserélni, hogy milyen hosszú legyen a futókör és hány WC legyen. Ezek nagyon nagyon fontos témák, de nem a lényegről szólnak. Ha ide beépíthetnek hatalmas épületeket, akkor nem ligetről beszélhetünk többé, hanem múzeumok közötti fás területről” – mondta Sipos Anna ligetvédő aktivista.

A Ligetvédők a Városliget közpark jellegét féltik és azt az 1000 fát, amit szerintük az építkezések miatt kivágnak. „Tulajdonképpen fölösleges süketek párbeszéde zajlott az elmúlt 3 évben. A Városliget Zrt. megy előre, tartanak a bontások és semmit nem hallgattak meg. Eközben egyfajta parasztvakításként folyik ez a párbeszéd és fórumozás” – mondta Várnai László, a Civil Zugló Egyesület elnöke.

A fórumot meghirdető Persányi Miklós miniszteri biztos szűkszavúan kommentálta a tiltakozást. „Aki nem szeretne eljönni, nem kötelező bejönni.” Majd arról beszélt, hogy a fakivágás elkerülhetetlen, de ez nem jelenti a zöld területek felszámolását. „Tőlem senki ne várjon olyan kijelentést, hogy márpedig nem lesz fakivágás, mert ha így is történne, az lenne a Városliget halála” – tette hozzá a miniszteri biztos.

Zöldügyi biztosként ugyanakkor az a feladata, hogy a Liget-projekt kivitelezésekor hatásosabban érvényesítse a természetvédelmi feladatokat – tette hozzá Persányi Miklós, akinek köszöntője után a természetvédők egy csoportja kivonult a teremből.

Ezután több civil szervezet, például a kerékpárosok vagy a gyengénlátók érdekképviselete is hozzászólt a tájépítészeti tervekhez. A pályázat nyertese, a Garten Studio Kft. további egyeztetéseket ígért.

– Most valóban nem annak van a helye ezeken a fórumokon, hogy mondjuk az előzményeket vitassuk. És próbáljuk ebből a helyzetből a maximumot kihozni.

– Önnek mi a személyes véleménye, ha a múzeumokat nézzük?
– Hát nagyon nehéz kérdés, az én személyes véleményem ebben a kontextusban hivatalos vélemény is, én el tudok képzelni új épületeket, de el tudok képzelni a jelenlegi koncepciónál kevesebb épületet is. Diffúz kérdéskör ez, de nyilván annyira nem utasítom el ezt az egész fejlesztést, hogy ez visszatartott volna minket attól, hogy pályázzunk – mondta Szloszjár György kft. ügyvezetője.

A fórumon az is felmerül, hogy a Ligetben majd korlátozni kellene az autóforgalmat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »