Zöldmetszés az „időzített” fejlődésért

Zöldmetszés az „időzített” fejlődésért

Bár a gyümölcsfák metszését kora tavasszal, a nyugalmi időszak alatt szokás elvégezni, ezen a fontos munkálaton kívül létezik egy másik metszési praktika is, a nyári metszés vagy zöldmetszés.

17 zoldmetszes_kiemelshez_or_b

Ez a munkálat időzítése miatt sokkal jobban befolyásolja a hajtások és rügyek fejlődését és ezáltal a fa alakját és terméshozamát is, mint a tél végi metszés. Bizonyos esetekben a megfelelő zöldmetszés helyettesítheti is a kora tavaszi beavatkozást, de legtöbb esetben inkább kiegészíti azt.

A különleges, koronaalakjukkal is díszítő gyümölcsfákat, mint például a gyertyatartó vagy legyező alakúra formált fákat nyári metszés és hajtásvisszacsípés nélkül nem is lehetne kialakítani és rendben tartani. Az általános, elterjedtebb koronaformák esetében főleg a csemete első néhány évében, az intenzív növekedés időszakában fontos a nyári metszés, de a későbbiekben is sokat javíthatunk a fa alakján, fejlődésén és terméshozamán, ha zöldmetszést is alkalmazunk.
Megfékezni a növekedést

Nyári metszés során főleg az idén megjelent részeit alakítjuk a fának, csak a hajtásokat fogjuk rövidíteni, vagy eltávolítani. Ezzel több irányba is befolyásolhatjuk ezek fejlődését annak függvényében, hogy milyen mértékben és növekedésük melyik szakaszában kurtítjuk meg őket. Éppen ezért kell a zöldmetszéshez egy kicsivel több tapasztalat és odafigyelés is, mivel a nem megfelelően vagy a növekedés nem kellő időszakában végzett visszavágással ellenkező hatást is kiválthatunk, mint ami eredeti célunk volt.

Ezzel a metszéssel tehát többféle reakció is kiváltható a fából, de leggyakrabban azért alkalmazzuk, hogy megfékezzük a fa növekedését. Erre azért van szükség, hogy a fa minél később kopaszodjon fel, a termőrészek a fán a törzshöz és a vázágakhoz minél közelebb maradjanak, illetve azért, hogy a hajtások és az ezeken található rügyek minél jobban beérjenek a tél beállta előtt. A praktikát a fa fajtája, növekedési erélye és az időjárás függvényében nyár közepétől augusztus végéig végezhetjük el. Amint a hajtás csúcsán már nem a világos színű levélkék vannak, hanem egyetlen kifejlett rügy, úgynevezett csúcsrügy, hozzáfoghatunk a munkálathoz. A metszés gyakorlatilag a hajtások felső egyharmadának, erősebb fejlődésű hajtások esetében azok egynegyedének a levágását jelenti.

Színesebb, aromásabb gyümölcsök

A megfelelő időpontban végrehajtott kurtítás után a levélhónaljban található rügyek nem fognak hajtásba szökkenni, hiszen a fa növekedése már le van állva, de sokkal több fény éri őket, és azokat a leveleket is, amelyek a rügyek közvetlen közelében találhatók. Mind a hajtás, mind a rügyek jobban felkészülnek a télre, a rügyek differenciálódása más mértékben fog végbemenni, aminek következtében több termőképlet alakul ki következő évben.

A fa koronájának alakításához is hozzájárul a hajtáskurtítás, megelőzhetjük a korona szükségtelen elterebélyesedését, felkopaszodását, alakvesztését. Már termő fák esetében a fán lévő gyümölcsök is több fényhez jutnak, ami nyilvánvalóan színesebbé, aromásabbá teszi őket. A nyári metszés alkalmával eltávolíthatjuk a nemkívánatos, főleg a korona belseje felé növő hajtásokat is, illetve a vízhajtásokat. Ez utóbbiakat nem is kell metszeni, sokkal hatékonyabb módszer, ha kézzel kihasítjuk a fa törzséből. Ebben az időszakban ezek a hasított sebek gyorsabban fognak behegedni, mint a vágások. A zöldmetszés tehát nem egy kötelező munkálat, de amennyiben van időnk rá, mindenképpen ajánlott elvégezni, még akkor is, ha csak fölösleges hajtások kimetszésére, lehasítására szorítkozunk.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »