Zöldház program: már a megnövelt keret is elfogyott

Zöldház program: már a megnövelt keret is elfogyott

Ugyan szerdán húszmillió lejjel kiegészítette a környezetvédelmi minisztérium a hagyományos Zöldház program keretében a magánszemélyeknek kiutalt költségvetést, van, ahol ez is csak pillanatnyi megoldást hozott. Maros és Hargita megyében például már az első nap elfogyott ez is. 

napelem--pa-3_or_b

Amint arról beszámoltunk, a dossziék leadásának első napján a környezetvédelmi ügynökség marosvásárhelyi székhelyénél vasárnapról hétfőre virradó éjszaka óta sorban állók közül többen abban reménykedtek, hogy azok is részesülhetnek támogatásban, akik a helyszínen, érkezési sorrendben összeállított névjegyzékben a 250. helynél hátrább vannak. Szerdán végül Maros megyének a lakosságarányosan járó 1,6 millió lejt újabb 547 ezerrel toldották meg, ami azt jelentette, hogy a hétfői 300 jelentkező mellett további 90 iratcsomót fogadtak el.

„A magánszemélyektől október 10-étől fogadtuk az igénylési iratcsomókat a klasszikus Zöldház programra. A Környezetvédelmi Alap ügyvezetősége elnökének rendelete alapján a Maros megyének előirányzott 1 642 548 lejes keretet a lakossági igénylések október 11-ére kimerítették. A pénzalapot október 12-én 25%-kal kiegészítették, és a nap végére ez is elfogyott. A dossziék befogadásának három napja alatt intézményünknél 364 igénylési iratcsomót iktattak, ezek közül 362 kérés nyomásos napkollektorok beszerelésére és 2 kérés hőszivattyú beszerelésére vonatkozott” – tájékoztatott a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség ügyvezető igazgatója, Dănuţ Ştefănescu.

Hargita megyének több mint 1,2 millió lej jutott az eredeti 927 ezer lej helyett, ám szerdán már az emelt keret is kimerült, a korábbi 154 dossziéhoz újabb 52 kérelmezési iratcsomót csatoltak. Azért is merülhetett ki egyébként újfent ilyen hamar a keret, mivel a minisztérium a pluszösszegeket is a lakosság száma függvényében osztotta szét a megyék között. Pedig igen eltérő mozgásokat tapasztalhattunk. Az ország nagyon sok megyéjében tolongás volt a program hétfő reggeli rajtjakor a környezetvédelmi ügynökségek székhelye előtt, Csíkszeredában például olyan pályázó is akadt, aki már szombaton beállt a sorba, hogy ne maradjon le a vissza nem térítendő támogatásról. Voltak olyan megyék is – például Mehedinți vagy Szilágy -, ahol a költségvetés már az első napon elfogyott.

Más megyékben ellenben a kiutalt összegeket csak kis százalékban hívták le egyelőre, ilyen Máramaros megye (16,04 százalék), Bukarest (12,85 százalék), illetve Konstanca megye (12,75 százalék). Éppen ezt látva helyezte kilátásba Jakab István, a Környezetvédelmi Alap elnöke közvetlenül a rajt után a Krónika megkeresésére a Zöldház programra elkülönített pénzek átcsoportosítását. Mint mondta, a döntést a környezetvédelmi minisztériumnak kell meghoznia, de várhatóan néhány napon belül döntenek. Jakab ugyanakkor azt is a lehetséges forgatókönyvek között említette, hogy a jogi személyeknek szánt keretből vesznek el, és adják át a magánszemélyeknek. Hasonlóról azonban még nem érkezett tájékoztatás.

Az érintett hatóságok és magánszemélyek szerint is várható volt egyébként a nagy érdeklődés, hiszen a program öt év szünet után indult újra, legutóbb 2011-ben lehetett állami támogatást igényelni megújuló energiákat hasznosító fűtésrendszerek vásárlására. Idén a nyomás nélküli napkollektorok beszerelésére 3000 lejes, nyomásos napkollektorokra 6000 lej és hőszivattyúkra 8000 lejes vissza nem térítendő támogatás igényelhető.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »