Zöld utat kapott a kubai szivar és rum

Zöld utat kapott a kubai szivar és rum

Tovább nyitott Kuba felé az Egyesült Államok. Az amerikai kormányzat lehetővé tette a közös orvosi kutatásokat, a kubai szivar és a gyógyszerek behozatalát. A két állam között 60 évig szinte semmilyen gazdasági és diplomáciai kapcsolat nem volt.

Új intézkedésekkel próbálja meg helyrehozni az Egyesült Államok 60 évig szünetelő kapcsolatát Kubával. Washington a kereskedelem és az utazás könnyítése mellett több pénzügyi korlátozást is feloldott. „Ma az Amerikai Egyesült Államok megváltoztatja a kapcsolatát a kubai emberekkel. Ezek a legjelentősebb változások a politikánkban az elmúlt 50 évben. Szakítunk egy olyan idejemúlt felfogással, ami évtizedeken keresztül sikertelenül szolgálta az érdekeinket és ehelyett megkezdjük a két ország közötti kapcsolat normalizálását” – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök.

Emellett a kubai rum és szivar behozatali mennyiségének korlátját is felfüggesztették. „Jelenleg, ahogy én értem, talán 100 dollárnyi szivar és rum mehet az Egyesült Államokba. Ez új, ez egyedülálló. Van nekünk rumunk és szivarunk az Egyesült Államokban, nem mintha szükségünk lenne kubai rumra és szivarra. Ez új, ez érdekes, ez jó, ez egy lehetőség. Azt gondolom-e, hogy azzal, hogy a korlátot megemelték az emberek rohanni fognak Kubába és rumot, meg szivart vesznek? Nem. Haza fogok vinni néhány szivart? Igen. Talán ötvenet, de nem ötszázat vagy ötezret. Úgyhogy azt gondolom, hogy persze, miért ne!?” – nyilatkozta egy amerikai turista.

A kubaiak is örülnek az amerikai lépésnek. „Vásároljanak csak Havana Club rumot és sok szivart. És adja Isten, hogy egy tágas szobát nyissanak holnap, hogy mehessünk és meglátogathassuk őket odaát, és nyithassunk egy piacot az Egyesült Államokban, ez az amit el akarunk érni: meglátogatni és megismerni az Egyesült Államokat. Reméljük, hogy az amerikai piac bőséges, mert erre van szükségünk, kelettől-nyugatig egy piacra van szükségünk, mert közel van” – vélekedett egy kubai boltos.

A kubai külügyminisztérium pozitív lépésnek minősítette az amerikai enyhítést. „Egy fontos lépés afelé, hogy a teljes blokád megszűnjön és jobbá váljon a kapcsolat az Egyesült Államok és Kuba között” – fogalmazott Josefina Vidal.

A kubai külügynek azonban fenntartásai is vannak az új intézkedésekkel szemben. „Ez a dokumentum nem rejti véka alá, hogy változást akar a kubai gazdaságban, politikai és szociális rendben. Mint ahogy azt sem, hogy folytatni kívánja a beavatkozó programok létrehozását az országunkban, amik az Egyesült Államok érdekeit szolgálják  és a kubai társadalom bizonyos szektorait is érinti” – jegyezte meg az amerikai kapcsolatok vezetője.

Barack Obama 2014 végén hirdette meg az új Kuba-politikát, s az idén márciusban ő volt Calvin Coolidge óta az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki Kubába látogatott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »